ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέζει η ευρωζώνη για τις αποκρατικοποιήσεις

Πιέζει η ευρωζώνη για τις αποκρατικοποιήσεις

Την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ζήτησε ρητά από την Ελλάδα το Eurogroup, εντείνοντας τις πιέσεις για την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Η αναφορά της Ευρωομάδας δικαιολογεί το γιατί η κυβέρνηση προσέτρεξε χθες να βάλει τις υπογραφές της στο επικαιροποιημενο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει 19 ιδιωτικοποιήσεις. Συγκεκριμένα το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ εγκρίθηκε χθες διά περιφοράς και χωρίς να ανακοινωθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Πρόκειται για το πρόγραμμα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ (Asset Development Plan - ADP), το οποίο περιλαμβάνει 19 αποκρατικοποιήσεις και συγκεκριμένα το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 23% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ, το 90% των δικαιωμάτων ψήφου των ΕΛΤΑ, το 10% του ΟΤΕ, το 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, την πώληση του Ελληνικού, του Αστέρα Βουλιαγμένης, της Αφάντου, του ΔΕΣΦΑ, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού κ.ά.

Από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις θα προέλθει και το ποσό των 6,2 δισ. ευρώ που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2018, όπως αναφέρει και η έκθεση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο προχθεσινό EuroWorking Group ζητήθηκε να προχωρήσει η έγκριση από τη Βουλή της αναθεωρημένης συμφωνίας για το Ελληνικό ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο επενδυτικό σχήμα που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό, αλλά και να αλλάξει η υπουργική απόφαση για τον σταθμό διοδίων στον Προμαχώνα προκειμένου να προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ