ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευ. Τσακαλώτος: Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Ευ. Τσακαλώτος: Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Κατανοώ πως αυτο το πακέτο για το χρέος δεν θα βοηθήσει τον φτωχό, αλλά δίνει μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ενημέρωση Τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Ο υπουργός εξήγησε πως με τη συμφωνία που επετεύχθη υπάρχει για πρώτη φορά επίσημη αναγνώριση από Eurogroup ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

"Έχουμε ορισμό για το τί θα γίνει εαν αυτό χρειαστεί για να κρατήσουμε τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 15% του ΑΕΠ", είπε ο υπουργός και προσέθεσε πως "δεν θα άπτεται στη μελλοντική διάθεση του Γερμανού ή Γάλλου υπουργού στο μέλλον να πει εάν χρειάζεται και τί χρειάζεται για το χρέος".

Περιγράφοντας τις λύσεις που προέκρινε το Eurogroup ανέφερε πως ο ESM βραχυπρόθεσμα θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά, πως μετά το 2018 θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τα ομόλογα SMP και ANFA, ότι θα υπάρξει επαναγορά παλαιού χρέους ενδεχόμενως του ΔΝΤ ή και άλλων κρατών, αλλά και ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις περιόδους χάριτος και ωρίμανσης.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη πως μηχανισμός που θα αποφασιστεί το 2018 θα προβλέπει αυτόματη μείωση του χρέους όταν απαιτείται στο μέλλον.

Για το ρόλο του ΔΝΤ είπε πως αυτό θα μπει στο πρόγραμμα όταν κάνει μια νέα εκτίμηση για το χρέος."Το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί πως θα συμμετέχει στο προγράμμα και ήταν προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία. Η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει προεξοφληθεί", είπε για να προσθέσει ωστόσο πως εξασφάλιση 100% για αυτο δεν μπορεί να υπάρξει.

"Η απόφαση περιέχει συμβιβασμούς", παραδέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ωστόσο ότι ανοίγει τον δρόμο για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα χωρίς τον φαύλο κύκλο «μέτρα – ύφεση- επιπλέον μέτρα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εστίασε στη ρευστότητα που θα πέσει στην αγορά μετά την καταβολή της δόσης των 10,3 δις ευρώ εκ των οποίων 3,5 δις ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.Όπως σημείωσε, το ποσό των 1,8 δισ. ευρω θα δοθεί με τη δόση του Ιουνίου και 1,7 δισ. ευρω με τη δόση του Σεπτεμβρίου.

Κατά τον ίδιο δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ αποσαφήνισε πως ο δημοσιονομικός κόφτης "εκπνέει" το 2019 ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο κ. Χουλιαράκης ανέλυσε το όφελος που θα έχει η Ελλάδα από τον μηχανισμό-κόφτη των μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος, κάνοντας σαφές ότι το όριο χρηματοδοτικών αναγκών από το 15% στο 20% το 2038 και ότι είναι πολύ χαμηλότερο και πάλι των όρων που ισχύουν σε πολλά άλλα κράτη αλλά και όσων θα ίσχυαν στην Ελλάδα χωρίς αυτή την απόφαση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διατύπωσε την εκτίμηση ότι η χώρα θα στραφεί στις αγορές για χρηματοδότηση εντός του 2017, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βιαστεί να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια εάν δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, "μόνο και μόνο για να επιτύχει μια βραχύβια μείωση των επιτοκίων".

"Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην οικονομία να πάρει πάλι μπροστά, τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την οικονομία αναμένεται να οδηγήσουν και σε αύξηση των ξένων επενδύσεων", είπε.

Τα προαπαιτούμενα

Απαντώντας σχετικά με τα προαπαιτούμενα που κλειδώνουν τη δόση αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, στην πώληση δανείων που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου και σε διατυπώσεις που πρέπει να υπάρξουν για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Ερωτηθείς ο κ. Τσακαλώτος για το εαν υπάρχει εμπλοκή με το Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είπε πως "αυτά που είπε ο πρωθυπουργός θα γίνουν " και εξήγησε πως το ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τη θετική απόκλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος. "Οι θεσμοί ανησύχησαν μήπως πάρουμε μόνιμα μέτρα βοήθειας ενώ η βελτίωση είναι προσωρινή", είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ερωτηθείς για το ΕΚΑΣ και την αναδρομική του επιστροφή ανέφερε πως δεν θα τεθεί τέτοιο θέμα.
Ο υπουργός τόνισε πως για το τί θα γινει με τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2018 θα ειναι κάτι που θα εξεταστεί από το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους όταν συνταχθεί η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε για το ίδιο θέμα πως ελάχιστες είναι οι χώρες που διατήρησαν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια . "Αυτό ενέχει κινδύνους για την ελληνικη οικονομία", είπε.

Σε ερώτημα για το κατά πόσο υπάρχει σκέψη να μειωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ο κ. Χουλιαράκης έκανε σαφές πως δεν τίθεται θέμα απόσυρσης ενώ ο κ.Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι "δεν θεωρείται η μείωση ΦΠΑ ως η ορθή πολιτική στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων", λέγοντας ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι όπως στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες και στοχευμένη νησιωτική πολιτική.

Για την άρση των capital controls ανέφερε πως αυτή εξαρτάται από το κατά πόσο ο κόσμος θα δει τις αλλαγές που φέρνει αυτη η συμφωνία και κατα πόσο βελτιώνει τις συνθήκες για τις τράπεζες

"Εάν μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και εαν δοθούν νέα δάνεια σταδιακά θα γίνεται χαλάρωση των περιορισμών", είπε και προσέθεσε πως είναι θεμα θετικών προσδοκιών και εμπιστοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ