ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Μάιο

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Μάιο

Στις 89,7 μονάδες υποχώρησε το Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, έναντι 90,3 μονάδων τον Απρίλιο σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της ενίσχυσης της απαισιοδοξίας στον τομέα της βιομηχανίας, καθώς στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται σταθερότητα ή μικρή βελτίωση. Αλλά και στην πλευρά των καταναλωτών, ανακόπτεται η πτωτική πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης μετά από 4 μήνες συνεχόμενης επιδείνωσης.

Κατά το ΙΟΒΕ, η προοπτική ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του εφαρμοζόμενου προγράμματος, φαίνεται να αντανακλάται στις προσδοκίες των περισσότερων ως γεγονός υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, που αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές συνέπειες που φέρουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα.

«Σε μια άλλη ανάγνωση, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικής επίδρασης των μέτρων αυτών είχε ήδη προεξοφληθεί κατά τους προηγούμενους μήνες, παρόλο που αυτά δεν είχαν οριστικοποιηθεί και εφαρμοστεί. Ταυτόχρονα η αναμενόμενη εκταμίευση μέρους της δόσης και δρομολόγηση αποπληρωμής κάποιων οφειλών του Δημοσίου φαίνεται να αποτιμάται επίσης θετικά από την επιχειρηματική κοινότητα», αναφέρουν οι αναλυτές του Ιδρύματος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Στη βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένησαν σημαντικά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα διαμορφώθηκε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκαν ήπια.
  • Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης αμβλύνονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλάζουν τάση και γίνονται θετικές.
  • Στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τον δείκτη των αποθεμάτων να παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητος.
  • Στις κατασκευές, η βελτίωση των προσδοκιών οφείλεται στις καλύτερες προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, αφού ο δείκτης για το προβλεπόμενο επίπεδο εργασιών δεν μεταβλήθηκε.
  • Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η ανάκαμψη του δείκτη προέρχεται αφενός από τη βελτίωση στην πρόθεση για αποταμίευση, αφετέρου από τις λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, με τις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12-μηνο και την οικονομική κατάσταση της χώρας να επιδεινώνονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ