ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επιτυχία η έκδοση του 10ετούς ομολόγου

Σταϊκούρας: Επιτυχία η έκδοση του 10ετούς ομολόγου
Στη σημερινή δημοπρασία προσφέρθηκαν περισσότερα από 20,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 4,4% AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ως «επιτυχία» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, την έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα, η οποία έκανε την έναρξη του δανειακού προγράμματος για το 2023. 

Συγκεκριμένα ο υπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέφερε χαρακτηριστικά, «η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον».

«Η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζει επίσης.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή δημοπρασία προσφέρθηκαν περισσότερα από 20,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,45%.

Η προηγούμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων ήταν ένα χρόνο πριν (19/01/2022) με κουπόνι 1,75% και επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Έκτοτε, οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων, έχουν αλλάξει άρδην, με την τρέχουσα απόδοση του δεκαετούς τίτλου να προσεγγίζει το 4,136% ή 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τη μέση απόδοση του ομολόγου την τελευταία διετία, που ήταν στο 1,23%.

Οι αποδόσεις συνολικά των ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές, οδηγούμενες και από τις αποδόσεις των αμερικανικών αλλά και των γερμανικών ομολόγων και των αποφάσεων των Fed και ΕΚΤ, βρίσκονται πολύ υψηλότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ