ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ : Βάρος στην ποσοτικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

ΔΝΤ : Βάρος στην ποσοτικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

Στην ποσοτικοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πέσει το βάρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το επόμενο διάστημα σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο Ράις ερωτήθηκε για το εάν η χρηματοδοτική συνδρομή του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα έχει τη μορφή έκτακτης πρόσβασης στους πόρους του Ταμείου ή όχι. Ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει σε αυτό και αρκέσθηκε να δηλώσει πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει στην Ελλάδα τους κανόνες που εφαρμόζει σε όλα τα μέλη του.

Όπως είπε, το ΔΝΤ δεν μετέχει σε αυτό το στάδιο στη χρηματοδότηση του προγράμματος δεδομένου ότι πρώτα θα πρέπει να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για να γίνει αυτό.

«Ελπίζουμε να μετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα όχι μόνον συμβουλευτικά, αλλά και χρηματοδοτικά αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταδειχτεί πως κάτω υπό διαφορετικά σενάρια, το χρέος είναι βιώσιμο», τόνισε.

Για το που θα ρίξει το βάρος της η αποστολή του ΔΝΤ για την Ελλάδα ο Ράις ήταν πολύ συγκεκριμένος: «Θα συνεχίσουμε να συζητάμε την ποσοτικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους», υπογράμμισε και προσέθεσε πως το βιώσιμο χρέος αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει εισήγηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για το εάν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου υπήρξε προσδιορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αρκέσθηκε να αναφέρει πως θα υπάρξουν «πιο λεπτομερείς συζητήσεις» την προσεχή περίοδο

Για την αναθεώρηση του εργασιακού καθεστώτος της Ελλάδος είπε πως θα αποτελέσει ένα από τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης και πως θα αναζητηθούν λύσεις στα πλαίσια των καλύτερων διεθνών πρακτικών, αλλά και όσων έχουν ήδη συντελεστεί στα θέματα απασχόλησης στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μετέχοντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Διευθυντής Στρατηγικής, Πολιτικής και Αξιολογήσεων του ΔΝΤ Σιντάρθ Τιγουάρι επιβεβαίωσε πως το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office - ΙΕΟ) του ΔΝΤ συντάσσει απολογιστική έκθεση για την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και πως η σχετική έκθεση θα συζητηθεί μέσα στον Ιούλιο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Ο ευρωσκεπτικισμός απειλεί το ευρώ

Εξάλλου, για τον κίνδυνο του ευρωσκεπτικισμού και την απώλειας της πίστης στο ενιαίο νόμισμα προειδοποιεί το ΔΝΤ τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Τα κληροδοτήματα της κρίσης όπως τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) σε ορισμένα τραπεζικά συστήματα, τα αυξημένα επίπεδα του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και η υψηλή ανεργία συγκρατούν το αναπτυξιακό δυναμικό και διαιωνίζουν της ανισορροπίες», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει πως «παρά τη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αρκετά χρόνια, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον αργό ρυθμό με τον οποίο κλείνει το παραγωγικό κενό».

Το Ταμείο εστιάζει και στην έλλειψη συλλογικής απάντησης στην προσφυγή κρίση, λέγοντας πως έχει αναδείξει έντονα πολιτικά ρήγματα. «Εάν οι συνοριακοί έλεγχοι εξακολουθήσουν να υφίστανται ή εκκινήσουν και πάλι οι εισροές προσφύγων, αυτές οι διαιρέσεις θα μπορούσε να εμβαθύνουν και να θέσουν σε κίνδυνο την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ενιαίας αγοράς», τονίζεται στην έκθεση.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως η τόνωση της ανάπτυξης και η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης απαιτεί ένα πιο ισορροπημένο μίγμα πολιτικής που να συνδυάζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τη δημοσιονομική στήριξη με «κεντρικές πρωτοβουλίες» και τη συνέχιση της προσαρμογής στις χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες για να κάνουν λειτουργική τη νομισματική ένωση, αλλά την ίδια στιγμή να υποστηρίζουν τον επιμερισμό του κινδύνου για να κάνουν την ένταξη σε αυτή περισσότερο ελκυστική», σημειώνει το Ταμείο.

Στη βάση αυτή το ΔΝΤ συστήνει συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με παράλληλη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών προκειμένου να τονωθεί η πιστωτική επέκταση και οι αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως αν και τα αρνητική επιτόκια έχουν βοηθήσει στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, ωστόσο έχουν αυξήσει το κόστος για τις τράπεζες με πλεόνασμα αποθεματικών.

Στην ίδια βάση υπογραμμίζει πως η χαμηλή απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών καθιστά δύσκολο για τις τράπεζες να αντλήσουν νέα κεφάλαια και τάσσεται υπέρ ενός κοινού συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων και της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης προκειμένου να υπάρξει εμπέδωση της εμπιστοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ