Χαρίτσης: Οι φόροι χρηματοδοτούν το κοινωνικό κράτος
«Δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης όλα αυτά τα φορολογικά μέτρα, κάποια από τα οποία θα καταργήσουμε όταν θα έρθει η ανάπτυξη, ωστόσο, δεν πιστεύουμε σε ένα μοντέλο ανταγωνιστικότητας μέσω των χαμηλών φόρων, διότι οι φόροι χρηματοδοτούν ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξανδρος Χαρίτσης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι.
Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εστιάζει στη «βιώσιμη και δίκαιη» ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για ενίσχυση στοχευμένων παραγωγικών επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, καθώς και επενδύσεις «κοινωνικά χρήσιμες και παραγωγικά αποτελεσματικές».
Επίσης, έκανε λόγο για «αναλογικότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, αλλαγή παραγωγικών σχέσεων, δημοκρατία στην παραγωγή και διεύρυνση συμμετεχόντων στα οφέλη της ανάπτυξης».
Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα ότι η θετική έκβαση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, θα οδηγήσει στην αναμενόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας.
Όπως είπε, με την εκταμίευση των δόσεων του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, θα πληρωθούν οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, που ισοδυναμούν με 3,5 δισ. ευρώ, «τα οποία θα κινήσουν την αγορά και θα τονώσουν τη ζήτηση».
Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την τελευταία συμφωνία διαμορφώθηκε «σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και την ελάφρυνση της εξυπηρέτησής του», μιλώντας για μείωση υποχρεώσεων εξυπηρέτησης χρέους (15% ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων εντόκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου) και αντικειμενικοποίηση διαδικασίας υπολογισμού βιωσιμότητας – μέτρων ελάφρυνσης.
Στην τελική ευθεία για τη συνάντηση αγροτών - Μητσοτάκη την Δευτέρα: Οι κόκκινες γραμμές και η λίστα (vids)
09:40
Είναι τα non-alcoholic pairings η επόμενη ισχυρή τάση στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή;
09:30
To ΗΒΟ Max και τα νέα δεδομένα στην αγορά της συνδρομητικής TV και του video streaming
09:19
Τουλάχιστον 100 νεκροί από την επέμβαση των ΗΠΑ στο Καράκας - Οι 47 ήταν Βενεζουελάνοι στρατιωτικοί
09:10