ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών του Δημοσίου; (aud)

Είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών του Δημοσίου; (aud)

Ιδιαιτέρως προβληματική από νομικής πλευράς είναι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου στο Διαδίκτυο αναφέρει στο CNN Greece ο νομικός Βασίλης Σωτηρόπουλος.

«Καταρχάς πολλοί από τους οφειλέτες αυτούς βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με το ελληνικό κράτος καθώς δεν αναγνωρίζουν την νομιμότητα της οφειλής. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαν να στραφούν κατά του ελληνικού Δημοσίου και να διεκδικήσουν ακόμα και αποζημιώσεις.

Γενικότερα η πρακτική της ανάρτησης των ονομάτων στο Διαδίκτυο, ενώ δεν έχουν εξαντληθεί τα άλλα μέσα για την είσπραξη του οφειλόμενου ποσού παραπέμπει περισσότερο σε νόμο της ζούγκλας, παρά σε κράτος Δικαίου» σχολιάζει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Πάντως , αντίστοιχες διατάξεις για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών του Δημοσίου προϋπήρχαν.

«Η νομοθεσία του 2011 έβαζε ένα όριο στα 150.000 ευρώ. Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων είχε αποφανθεί τότε πως αυτή η πρακτική κατ’εξαίρεση και μόνο μπορεί να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό έλεγχο των συμπολιτών μας και να ασκηθεί πίεση προς την πλευρά του οφειλέτη.

Σε σχετική έκθεση του ΟΟΑΣΑ η συγκεκριμένη πρακτική της δημοσιοποίησης ονομάτων , που έχει το διεθνές όνομα “naming and shaming” θεωρείται χρήσιμη διαδικασία για την πάταξη της φοροδιαφυγής , λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Σύμφωνα με όσα είδαν σήμερα το φως σήμερα η συγκεκριμένη διάταξη που θα συμπεριληφθεί άμεσα σε νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι για τη δημοσιοποίηση του ονόματος ενός οφειλέτη στο διαδίκτυο προϋπόθεση θα είναι είτε οι οφειλές του προς την εφορία να υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ είτε οι οφειλές του προς τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι μεγαλύτερες από το ποσό αυτό.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται και η υποχρεωτική παρουσία δικαστικού λειτουργού κατά τους ελέγχους της εφορίας στα σπίτια των ελεγχόμενων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ