ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Standard & Poor's: Υποβάθμισε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «AA»

Standard & Poor's: Υποβάθμισε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «AA»

Η Standard & Poor's υποβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «AA» από «ΑΑ+», θέτοντας σταθερές προοπτικές (outlook).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως «επανεκτίμησε την θέση του για την συνοχή εντός της ΕΕ», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως είναι «ουδέτερος» παρά θετικός παράγοντας για την αξιολόγηση του υπερεθνικού θεσμού.

Η υποβάθμιση σε «AA» από «ΑΑ+» αντανακλά την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος μειώνει την δημοσιονομική ευελιξία της ΕΕ.

Προ τριών ημερών η Standard & Poor’s είχε υποβαθμίσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Βρετανία σε «ΑΑ» από «ΑΑΑ».

Η υποβάθμιση, με αρνητικό outlook (προοπτικές), αντανακλά τους κινδύνους για επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης της Βρετανίας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ο οποίος εκτιμά ότι το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει χρηματοοικονομικές εταιρείες, ιδίως ξένες, να οδηγηθούν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

H S&P τονίζει ότι το αρνητικό outlook αντανακλά τα ρίσκα που σχετίζονται με τις οικονομικές προοπτικές, τις δημοσιονομικές επιδόσεις αλλά και του ρόλου της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος.Εκτιμά ακόμη πως το Brexit θα οδηγήσει σε μια επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ