ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβουλεύσεις κυβέρνησης – τραπεζών για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Διαβουλεύσεις κυβέρνησης – τραπεζών για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Σε διαβουλεύσεις με τις τράπεζες βρίσκονται αυτή την περίοδο τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Σημειώνεται πως από τα μέσα του 2007 η ισοτιμία ευρώ - ελβετικού φράγκου κατέγραψε μεγάλη μείωση σε βάρος του ευρώ με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μηνιαίες δόσεις που έπρεπε να καταβάλουν 70.000 δανειολήπτες προς αποπληρωμή των δανείων τους όπως και το οφειλόμενο ποσό σε ευρώ για την αποπληρωμή του δανείου. Είναι ενδεικτικό πως δάνειο αρχικού ύψους 125.000 ευρώ έχει βρεθεί σήμερα στα 220.000 ευρώ μόνο και μόνο λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας.

Αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να επιλύσει το ζήτημα, ωστόσο οι σχετικές αποφάσεις διαρκώς αναβάλλονται. Γραπτή απάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στη Βουλή σε ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη, αναφέρει πως το ζήτημα εξετάζεται μεταξύ κυβέρνηση και τραπεζών στη βάση της απόφασης 334/2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

«Σας ενημερώνουμε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των δανείων σε ελβετικό φράγκο είναι σύνθετο και για αυτό πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία και στα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να βρεθεί λύση. Σημαντικό είναι το γεγονός της έκδοσης της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 334/2016, η οποία επισημαίνεται ότι είναι πρωτόδικη, όπως άλλωστε όλες οι έως τώρα εκδοθείσες επί του θέματος αποφάσεις», αναφέρει η απάντηση του υπουργού Οικονομίας και προσθέτει ότι: «Σε κάθε περίπτωση η πολυπλοκότητα του ζητήματος δεν ευνοεί τις εύκολες και ταχείες ενέργειες, αλλά απαιτεί προσεκτικά βήματα προς μια δίκαιη και ορθολογική επίλυση του προβλήματος».

Η απόφαση του Πρωτοδικείου

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 334/2016 θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς δέχθηκε το σκεπτικό της συλλογικής αγωγής που κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και οι ενώσεις καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας, με την πρόσθετη παρέμβαση του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) και απαγόρευσε σε τράπεζα να διατυπώνει, να επικαλείται και να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της με τους εν λόγω καταναλωτές τον γενικό όρο σύμφωνα με τον οποίο «η αποπληρωμή του δανείου λαμβάνει χώρα με την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος την ημέρα της καταβολής».

Επίσης, απαγόρευσε την καταγγελία των συμβάσεων των δανείων, εάν οι δανειολήπτες καταβάλλουν στο ισόποσό τους σε ευρώ τις τοκοχρεωλυτικές τους δόσεις σε ελβετικό φράγκο, βάσει της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε ευρώ. Πρακτικά το δικαστήριο επανέφερε την ισοτιμία αποπληρωμής των δανείων σε ελβετικό φράγκο στην αρχική ισοτιμία εκταμίευσης, τόσο για τις μελλοντικές καταβολές, όσο και για τις παρελθοντικές. Οι παραδοχές του δικαστηρίου που οδήγησαν στη θετική έκβαση για τους δανειολήπτες αναφέρουν ότι οι συμβάσεις αυτές δεν ήταν συνηθισμένες, αλλά έφεραν έντονο το στοιχείο του επενδυτικού εγχειρήματος.

Ωστόσο, η «ομηρία» των περίπου 70.000 πολιτών που έχουν λάβει δανειοδότηση σε ελβετικό φράγκο θα λάβει τέλος όταν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τραπεζών για το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ