ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος: ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Κατρούγκαλος: ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αντισταθμιστικά μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ, εξετάζουν το υπουργείο Εργασίας και το οικονομικό επιτελείο, όπως δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε από κοινού με τη διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), καθ. Μαρία Καραμεσίνη, με θέμα την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, ανέφερε ότι εξετάζονται ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και εκπτώσεις στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποφασίστηκε με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, τον Ιούλιο του 2015, με το νόμο 4336/2015». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν να βρει ισοδύναμα και αποτελεσματικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας των ηλικιωμένων.

«Και αυτό το μέτρο ήταν, προφανώς, η εθνική σύνταξη» σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι, μέχρι το 2018, που θα γίνει ο επανυπολογισμός, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ είναι, πράγματι, εκτεθειμένοι.

Όπως αποκάλυψε, τις επόμενες ημέρες, θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, καθώς μελετώνται αντισταθμιστικά μέτρα, που θα απαλύνουν σε έναν βαθμό την πίεση που υφίστανται στο εισόδημά τους αυτοί οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Πέραν από τα μέτρα που ήδη έχουμε λάβει, όπως η διατήρηση της χαμηλής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και γι' αυτούς που παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ μελετάμε κάποια πράγματα στα οποία δεν έχουμε καταλήξει, όπως ελάφρυνση στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ή στον ΕΝΦΙΑ. Αυτά είναι μέτρα που θα προσδιοριστούν, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ