ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανυποχώρητοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο θέμα των πλεονασμάτων

Ανυποχώρητοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο θέμα των πλεονασμάτων

Ούτε ένα βήμα πίσω από τη γραμμή της διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα στα επίπεδα του 3,5% και μετά το 2018, δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στις τηλεδιασκέψεις που έγιναν μέσα στην εβδομάδα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020.

Αν και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσήλθε στη σχετική διαπραγμάτευση με αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να καταγράφει η Ελλάδα στα επίπεδα του 2%, από 3,5% για τα έτη 2009 -2020 και μετά, ωστόσο οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν πως δεν συναινούν σε κάτι τέτοιο.

Προτάθηκε δε η κυβέρνηση να καταθέσει Μεσοπρόθεσμο με δύο σενάρια, ένα με πρωτογενές πλεόνασμα για τη διετία 2019-2020 3,5% του ΑΕΠ και ένα με 2% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να καταδειχθεί η θετική επίδραση που θα είχε για την ανάπτυξη η δεύτερη επιλογή.

Οι θεσμοί και ειδικά ο ESM επιμένουν στη διατήρηση του 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο για την περίοδο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά συνολικά για μία δεκαετία, ήτοι έως το 2028. Αυτό δεν είναι τυχαίο δεδομένου ότι ο ESM έχει διαμορφώσει την ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με την παραδοχή διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ.

Εάν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μείωνε το στόχο αυτό, αυτομάτως οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που θα απαιτούνταν για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα αυξάνονταν σημαντικά, καθώς θα έπρεπε να περικοπούν επιπρόσθετα περίπου 30 δισ. ευρώ από το χρέος.

Το θέμα του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας με την ελληνική πλευρά να προσέρχεται με τη θέση πως η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα στα επίπεδα του 3,5% δεν είναι οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη οδός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ