ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Brexit σκάει τη φούσκα ακινήτων του Λονδίνου

Το Brexit σκάει τη φούσκα ακινήτων του Λονδίνου

Η μέχρι προσφάτως ανθοφορούσα αγορά ακινήτων του Λονδίνου έχει παγώσει μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και αν και οι κατασκευαστές κατοικιών προσπαθούν πλέον με κάθε τρόπο να ξορκίσουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των υποψήφιων αγοραστών, οι αναλυτές βλέπουν πως θα υπάρξει σημαντική διόρθωση για την πανάκριβη αγορά κατοικίας του Λονδίνο.

Σε ανάλυση της Societe Generale γίνεται λόγος για πιθανή πτώση 30% των τιμών των κατοικιών ενώ σύμφωνα με σημείωμα της Barclays οι βρετανοί κατασκευαστές θα ρίξουν σύντομα τις τιμές κατά 5%.

Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ήδη αρχίσει να ξεφορτώνονται ακίνητα καθώς βλέπουν ότι οι αποδόσεις τους μειώνονται κοντά στο μηδέν, τόσο λόγω των αυξήσεων σε μια σειρά από τέλη και εισφορές όσο και εξαιτίας των αλλαγών στον τομέα των χορηγήσεων.

Σημειωτέον ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών στο Λονδίνο, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί κατά 62% από το 2007, ακολουθούν καθοδική πορεία έπειτα από την καθιέρωση φόρου υπεραξίας για τους ξένους αγοραστές και υψηλότερων φόρων κατά τη μεταβίβαση. Αρκεί να επισημανθεί ότι τον Μάιο οι τιμές στην αγορά του Λονδίνου έπεσαν κατά 1,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση κατά την τελευταία πενταετία.

Η πτώση αυτή έχει θορυβήσει και τους ίδιους τους κατασκευαστές ακινήτων που για να προσελκύσουν πελάτες προθυμοποιούνται να πληρώσουν τους φόρους μεταβίβασης, δίνουν δώρο την επίπλωση, αλλά και δωρεάν θέσεις στάθμευσης στους αγοραστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ