ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ
Φωτογραφία αρχείου από τις εγκαταστάσεις του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ στη νήσο Ρεβυθούσα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Από μια κλωστή κρέμεται η αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) καθώς οι αγοραστές της αζέρικης Socar εξετάζουν την αποχώρηση , μετά και την τροπολογία του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη να περιορίσει την περιουσιακή βάση της ελληνικής εταιρείας.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει κάτι και εάν ψηφιστεί ως έχει η τροπολογία, δεν βλέπω πώς μπορεί να σωθεί η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ» δήλωσε σε ελληνικά ΜΜΕ ο επικεφαλής της SOCAR Greece, ο Ανάρ Μαμάντοφ, έπειτα από άκαρπη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Ενέργειας.

Το θέμα προέκυψε όταν η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, περιορίζοντας κατά περίπου 300 - 400 εκατ. ευρώ τα δυνητικά έσοδα που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ από ανακτήσιμα ποσά προηγούμενων ετών, συνολικού ύψους 829 εκατ. ευρώ.

Η θέση του υπουργείου είναι ότι ανάκτησή τους σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του υφιστάμενου κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ θα οδηγούσαν σε αυξήσεις 68% στα τέλη δικτύου, γεγονός που μεταφράζεται σε μια νέα επιβάρυνση 4%-5% για τη βιομηχανία.Στην ουσία μία αύξηση στα τιμολόγια της τάξης των 80 λεπτών απειλεί να τινάξει στον αέρα μία ιδιωτικοποίηση 400 εκατ. ευρώ.

«Η SOCAR που έχει επιλεγεί να αγοράσει το 66% θα καταβάλει 400 εκατ. ευρώ και θα πάρει το 66% από την ανακτήσιμη διαφορά των 829 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ. Δηλαδή δίνεις 400 εκατ. ευρώ, παίρνεις 547,14 εκατ. ευρώ. Είναι λογικός ένας τέτοιος κανονισμός;» διερωτήθηκε χθες από τη Βουλή ο Σκουρλέτης.

Οι Αζέροι από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως μειώνοντας τα ανακτήσιμα ποσά περιορίζεται η περιουσιακή βάση της εταιρείας, απομειώνεται σημαντικά η αξία της και άρα αλλάζουν τα δεδομένα και ως προς το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά προσφέρει.

Αγνωστη είναι και η στάση της ιταλικής SNAM, η οποία έχει συμφωνήσει με τους Αζέρους να πάρει το 17% του ΔΕΣΦΑ και έτσι να ικανοποιηθεί η απαίτηση της Κομισιόν να μην έχει μία εταιρεία εκτός ΕΕ πάνω από το 49% του διαχειριστή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ