ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήγμα στην αγορά έργων τέχνης από το Brexit

Πλήγμα στην αγορά έργων τέχνης από το Brexit

Το Brexit επηρεάζει και τις πωλήσεις έργων τέχνης και συλλεκτικών αντικειμένων από τον οίκο Christie’s.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδά του υποχώρησαν κατά 28% στο πρώτο μισό του έτους, καθώς η ζήτηση για κορυφαία έργα περιορίστηκε λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit. Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις της μειώθηκαν στα 2,1 δισ. από 2,9 δισ. στερλίνες το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Πάντως, δεν υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποια αντικείμενα τέχνης μένουν στο απυρόβλητο.

Προ ημερών πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s μία από τις τελευταίες χειρόγραφες παρτιτούρες του Γερμανού μπαρόκ συνθέτη Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Το πρελούδιο «Fuge und Allegro, σε Μι ύφεση μείζονα, BWV 998» άγγιξε το εξωπραγματικό ποσό των 2,5 εκατ. αγγλικών λιρών – πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές προσδοκίες.

Η παρτιτούρα, που χρονολογείται από το 1740 έως το 1745, είναι μεταξύ άλλων ένα από τα αγαπημένα κομμάτια των τσεμπαλιστών και των λαουτιστών. Όπως και άλλα κομμάτια του Μπαχ, έτσι και αυτό μπορεί να εκτελεστεί από περισσότερα από ένα όργανα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο ίδιος ο Μπαχ υποσημείωσε στην παρτιτούρα ότι το κομμάτι αυτό είναι γραμμένο για «λαούτο ή πληκτροφόρο όργανο».

Οι πολύτιμες αυτές σελίδες άλλαζαν μέχρι το 1969 ιδιοκτήτη και από τότε είχαν χαθεί μέχρι που επανεμφανίσθηκαν το καλοκαίρι του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ