ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Ελλάδας από την Standard & Poor's

Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Ελλάδας από την Standard & Poor's

H Standard & Poor's επιβεβαίωσε σήμερα την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «Β» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, θέτοντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντανακλά την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση, αν και με καθυστερήσεις, ωστόσο συνεχίζει να εκπληρώνει τους επίσημος όρους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διάσωσης.

«Κατανοούμε ότι ένας από τους στόχους του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας είναι να διευκολύνει την κυβέρνηση να αναχρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές εμπορικού χρέους έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα», σημειώνεται στην έκθεση.

Η έκθεση αξιολόγησης αναφέρει πως στο τέλος του 2016 το καθαρό χρέος της Ελλάδας θα κορυφωθεί στο 179% του ΑΕΠ, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα που αξιολογεί η Standard & Poor's.

Ο οίκος τονίζει πως η ονομαστική ανάπτυξη που θα επιστρέφει σταδιακά, η δημοσιονομική προσαρμογή και τα αθροιστικά έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ, στο διάστημα των 4 επόμενων ετών θα μειώσουν πιθανότατα το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης στο 173% του ΑΕΠ έως το 2018, το έτος λήξης του τριετούς προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Το μέγεθος θα είναι και πάλι το υψηλότερο προβλεπόμενο μεταξύ των χωρών που αξιολογούνται. Ακόμη και υπό το αισιόδοξο σενάριο για μέση ανάπτυξη ονομαστικού ΑΕΠ της τάξης του 4,5% και ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και κόστος δανεισμού κάτω του 2%, θα χρειαστεί να περάσουν άλλα 17 χρόνια προτού το χρέος της κυβέρνησης πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Όπως σημειώνει η S&P, τα 4/5 του ελληνικού χρέους αφορούν σε δάνεια που έχουν χορηγήσει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και οι θεσμοί με εξαιρετικά ευνοϊκά επιτόκια και περιόδους ωρίμανσης, όπως αυτά του ESM με περίοδο ωρίμανσης τα 17 έτη.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι το κόστος των δανείων αυτών είναι χαμηλό και τώρα κυμαίνεται μεταξύ του 1%-1,5%. Υπό αυτούς τους όρους το βάρος της Ελλάδας από το χρέος της είναι ανεκτό και μπορεί να παραμείνει έτσι υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί με παρόμοιους ευνοϊκούς όρους από τις αγορές στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος και η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί σταθερά και γρήγορα σε πραγματικούς όρους, διαφορετικά θα υπάρξει κίνδυνος από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, εάν δεν τηρηθεί κάποια από τις προϋποθέσεις αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ