ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Loggerhead: Νέο fund 10 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε startups

Loggerhead: Νέο fund 10 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε startups
UNSPLASH

Ένα νέο επενδυτικό fund, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έμφαση σε νεοφυείς επιχειρήσεις αρχικού σταδίου (early stage startups) ξεκινά την πορεία του, επιδιώκοντας να επικεντρωθεί σε εγχειρήματα που ασχολούνται με το χώρο της τεχνολογίας με έμφαση και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο λόγος για το Loggerhead Ventures, το οποίο είναι το πρώτο που δημιουργείται στο πλαίσιο του προγράμματος Accelerate TT της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Σημειώνεται ότι, μέχρι τώρα, η ΕΑΤΕ έχει συνεισφέρει στη σύσταση 23 επενδυτικών funds, τα οποία δραστηριοποιούνται σε διάφορα στάδια της επιχειρηματικής εξέλιξης αλλά και σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας.

Το Loggerhead Ventures έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 8 εκατ. ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα Accelerate TT, το οποίο έχει ως στόχο την χρηματοδότηση startups που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της επιχειρηματικής ανάπτυξης τους (seed και early stage). Σημειωτέον πως τους τελευταίους μήνες έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μία «έλλειψη» όσον αφορά επενδυτικά funds που ασχολούνται με startups σε πρώιμο στάδιο, οπότε η ενεργοποίηση του Accelerate TT, το οποίο διαθέτει κεφάλαια συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει σημαντική συνεισφορά ώστε να ενεργοποιηθούν περισσότερα κεφάλαια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Διαχειριστές του νέου fund είναι ο περιβαλλοντολόγος Ευάγγελος Κοσμίδη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), ο Βασίλης Ανδρέου και ο Γρηγόρης Χατζηκώστας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του fund, ο στόχος που έχει τεθεί είναι να γίνουν επενδύσεις σε περίπου 10-15 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αποκαλούμενου deep tech αλλά και σε εκείνον του green tech. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ομάδα του Loggerhead Ventures έχει ήδη εντοπίσει αρκετές εταιρείες που βρίσκονται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης τους και κινούνται στους κλάδους που θα δώσει έμφαση το νέο fund.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ο στόχος είναι επενδύσεις σε εταιρείες με έδρα την ελληνικη περιφέρεια. Άλλωστε, πρόκειται για το μόλις δεύτερο fund (σ.σ. το πρώτο ήταν το TECS Capital Fund) που δημιουργείται στο πλαίσιο προγραμμάτων της ΕΑΤΕ και δεν έχει έδρα τη Αθήνα αλλά τη Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα funds που κινούνται στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας έχουν επιδιώξει και πραγματοποιήσει αρκετές επενδύσεις σε εγχειρήματα εκτός Αθηνών αλλά η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως υπάρχουν πολλά ακόμη startups στην περιφέρεια, τα οποία είναι σε θέση να κάνουν το επόμενο βήμα αν βρουν τα κατάλληλα κεφάλαια και την σχετική υποστήριξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ