Αποφυγή bail-in για τη διάσωση τραπεζών θέλει ο Ρέντσι
Το ενδεχόμενο bail-in για την τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, τη διάσωσή της, δηλαδή, με τη χρήση κεφαλαίων των πιστωτών της, των μετόχων της και τελικά των καταθέσεων των απλών αποταμιευτών, απορρίπτει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
«Για εμένα η Ιταλία δίνει μια σκληρή μάχη για να αποφύγει ένα bail-in, διότι ακόμη και ένα "soft bail-in" θα αποτελούσε καταστροφή για την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στον ιταλικό τραπεζικό τομέα», τόνισε ο Ρέντσι μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Βάσει των νέων κανόνων που τέθηκαν σε ισχύ φέτος, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται χρήματα του δημοσίου προτού οι πιστωτές των τραπεζών -οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και ακόμη και οι αποταμιευτές που θεωρούνται ανασφάλιστοι, δηλαδή διαθέτουν καταθέσεις πάνω από ένα όριο-συνεισφέρουν πρώτα ένα ποσοστό των απαιτούμενων κεφαλαίων.
Σημειώνεται ότι ο Ρέντσι είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις πέρυσι έπειτα από ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση τεσσάρων μικρών τραπεζών, διότι ορισμένα από τα χρήματα που αντλήθηκαν για το bail-in ανήκαν σε απλούς καταθέτες που δεν είχαν ιδέα ότι διέτρεχαν κίνδυνο οι αποταμιεύσεις τους.
Χαμόγελα και ευχές στο Μαξίμου: Κάλαντα στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Σύλλογο Λιοσιωτών (vid&pics)
12:50
Χειροπέδες σε 41χρονο για μικροδέματα κοκαΐνης στην Θεσσαλονίκη - Τον έπιασε το «ελληνικό FBI» (pic)
12:50
Μήνυμα Σαμαρά: Φτάνουν τα ψέματα και οι διχασμοί - Η πατρίδα απαιτεί Αλήθεια και δικαιοσύνη
12:47
Μόσχα: Δημοσιοποίησε βίντεο με το drone που, όπως υποστηρίζει, είχε στόχο την κατοικία Πούτιν
12:44