ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας χρόνος ύφεσης και με τη βούλα...

Ένας χρόνος ύφεσης και με τη βούλα...

Ένα χρόνο συνεχόμενης ύφεσης κλείνει η ελληνική οικονομία καθώς και το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2016 οι υφεσιακοί δείκτες τροφοδοτήθηκαν τόσο από τη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και από την στενότητα ρευστότητας.  

Αυτό αναμένεται να καταδειχθεί από τα στοιχεία που θα ανακοινώσει την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του δευτέρου τριμήνου 2016.

Αν και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ήρε την αβεβαιότητα, η μη ύπαρξη τελικής συμφωνίας για το ζήτημα του δημοσίου χρέους έπληξε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Όπως σημειώνουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές μια συμφωνία για το χρέος θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 κινήθηκε αισθητά χαμηλότερα των 47,2 δισ. ευρώ που ήταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που αποφασίστηκαν (περικοπή συντάξεων πάνω από ένα όριο, μείωση αφορολόγητου εισοδήματος, αλλαγή συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, αύξηση ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.), φρέναραν την ιδιωτική κατανάλωση καθώς τα νοικοκυριά προσαρμόστηκαν στην επικείμενη μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισόδηματος τους.

Επηρεάστηκαν και οι επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, στην πρώτη αξιολόγηση λήφθηκαν αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα τα οποία τις επηρέασαν (π.χ. ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές) και τα οποία σε συνδυασμό με τις κλειστές στρόφιγγες της τραπεζικής χρηματοδότησης ανέστειλαν τις όποιες επενδυτικές τους κινήσεις. Βεβαίως και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί συνέβαλαν σε ένα βαθμό στο υφεσιακό αποτέλεσμα.

Αρνητικά στον τομέα της ρευστότητας συνέβαλαν και τα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τα οποία κορυφώθηκαν στο τέλος του δεύτερου τριμήνου 2016.

Σημειώνεται πως το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το έτος ξεκίνησε με ύφεση, η οποία μάλιστα είναι ελαφρώς εντονότερη από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί (1,3%).

Το πρώτο τρίμηνο του 2016 ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεσης για την ελληνική οικονομία, ενώ είχαν προηγηθεί έξι διαδοχικά τρίμηνα που είχε καταγραφεί ανάπτυξη.

Για το σύνολο του έτους το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βιώσει ύφεση 0,7%, εκτιμώντας ότι και το δεύτερο τρίμηνο του 2016 θα καταγραφεί ύφεση, για να αντιστραφεί η κατάσταση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Άλλοι φορείς όπως το ΙΟΒΕ προβλέπουν πως η ύφεση στο σύνολο του 2016 θα ανέλθει στο 1%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ