ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλγαρία και Ρωσία ξανά στο τραπέζι για τον South Stream

Βουλγαρία και Ρωσία ξανά στο τραπέζι για τον South Stream

Η Βουλγαρία και η Ρωσία συμφώνησαν να ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού South Stream που θα διέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η βαλκανική χώρα προσπαθεί να μειώσει πρόστιμα που καλείται να πληρώσει από διεθνή δικαστήρια επειδή αθέτησε τα σχετικά συμβόλαια που είχε υπογράψει με τη Ρωσία.

Για τον ίδιο λόγο οι δύο χώρες συμφώνησαν επανέναρξη των συνομιλιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε. Η Βουλγαρία και η Ρωσία συμφώνησαν να ορίσουν ομάδες εργασίας που θα αναζητήσουν τρόπους επανεκκίνησης των δύο αυτών έργων, ανέφερε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ από την πόλη Βάρνα της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με δήλωσή του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την κατασκευή του αγωγού είχε υπογραφεί το 2006. Ομως το 2014 το έργο πάγωσε λόγω αντιρρήσεων που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λόγους ανταγωνισμού. Η διαμάχη εντάθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και την επιβολή κυρώσεων στη χώρα από τη Δύση.

Το 2014 η Gazprom ακύρωσε επίσημα το έργο για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας με σημείο εισόδου τη Βουλγαρία επειδή η ΕΕ επέβαλε στη Βουλγαρία να αποσυρθεί από το έργο αυτό.

Εν τω μεταξύ, όμως, η Ρωσία έβαλε πέρσι στο ράφι και την εναλλακτική διαδρομή για τον αγωγό που θα περνούσε μέσω Τουρκίας, γνωστό και ως Turkish Stream, καθώς επιδεινώθηκαν σημαντικά οι σχέσεις των δύο χωρών λόγω των συγκρούσεων στη Συρία. Η Gazprom υπέγραψε τον Φεβρουάριο συμφωνία με την Ελλάδα και την Ιταλία για την κατασκευή νέου αγωγού.

Η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη με το 30% του φυσικού αερίου που χρειάζεται η Γηραιά Ηπειρος. Η Βουλγαρία εισάγει από τη Ρωσία όλο το φυσικό αέριο που χρειάζεται. Η χώρα θέλει τώρα να συνδέσει το δίκτυό της με αυτό της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι αρχικώς προβλεπόταν ο South Stream να περνάει και από την Ελλάδα, αλλά ο σχεδιασμός αυτός άλλαξε στη συνέχεια.

Πάντως, η σημερινή κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, βλέπει θετικά το ενδεχόμενο αναβίωσης του South Stream και δεν τον θεωρεί ανταγωνιστικό με τον άλλο αγωγό που θα μεταφέρει αζερικό αέριο μέσω Ελλάδας, τον TAP.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ