ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάκ Λιού REUTERS/Gary Cameron

Οι ΗΠΑ πιέζουν εκ νέου τις χώρες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να δωθεί ώθηση στους ιδιώτες επενδυτές και να τονωθεί η αισιοδοξία ότι το «βάρος» του χρέους είναι βιώσιμο, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε στο Bloomberg Αμερικανός αξιωματούχος.

Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ((ΕΒRD) θα μπορούσε να είναι βοηθητική για την ανασυγκρότηση της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Η EBRD, που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, θα μπορούσε να υποστηρίξει με τεχνογνωσία και στελέχη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα.

Η μείωση των επιτοκίων και η επέκταση των ωριμάνσεων μπορούν να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος ενώ οι ΗΠΑ αλλά και το ΔΝΤ έχουν σταματήσει να καλούν για διαγραφή του χρέους

Πολλές χώρες της ευρωζώνης έχουν θέσει «κόκκινες γραμμές» σχετικά με το κούρεμα ενώ προκρίνουν την λύση μιας βελτίωσης στους όρους εξυπηρέτησης ως την ενδεδειγμένη.

Οι ΗΠΑ ταυτίζονται με την θέση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο δε θα συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της Ελλάδας εκτός κι αν η Ευρωζώνη δεσμευθεί στην επίσημη διαχείριση του χρέους.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι η EBRD, η οποία κατέχει μερίδια τραπεζών στην Κύπρο, έχει δηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή στην αναζήτηση των ελληνικών τραπεζών για νέα κεφάλαια.

Η EBRD εξετάζει με ενδιαφέρον τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να αποφασίσει αν θα παίξει κάποιο ρόλο στην διαδικασία, όπως δήλωσε ο Axel Reiserer, εκπρόσωπος της Τράπεζας, στο Bloomberg.

H EBRD έχει έντονη παρουσία στην Ελλάδα, τον τελευταίο καιρό και κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας σχέσεων ενώ διερευνά τις επιλογές που υπάρχουν για επενδύσεις.

Σήμερα στην Κομισιόν, κατά τη διάρκεια συζήτησης μεταξύ των Ντομπρόβσκις και Ντάισελμπλουμ για την Φθινοπωρινή Οικονομική Πρόβλεψη του 2015, συζητήθηκε και το θέμα της Ελλάδας, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας που θεωρείται κρίσιμο για την εκταμίευση της δόσης των 3 δις ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ