ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρο 5 λεπτών σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ εξετάζει η Κυβέρνηση

Φόρο 5 λεπτών σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ εξετάζει η Κυβέρνηση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση της φορολογίας στο σύνολο των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση ως ισοδύναμο για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, με το υπουργείο Οικονομικών όμως να μην επιβεβαιώνει σχετικές κυβερνητικές διαρροές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ και έτσι θα υπερκαλυφθεί η μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν συναντά νομικά προβλήματα γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη θεσμοθέτησή του.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών που ερωτήθηκαν σχετικά δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες και δήλωσαν τα εξής: «Η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο για την επιβολή φόρου 5 λεπτών σε όλα τα παιχνίδια του Οργανισμού, το οποίο απεκάλυψαν σήμερα κυβερνητικά στελέχη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του τζίρου του ΟΠΑΠ κατά 20% - 25%.

Αναλυτές εκτιμούν πως από 2,1 δισ. ευρώ ο τζίρος θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1,85 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο πλήγμα να προκύπτει από το ΚΙΝΟ το οποίο εισφέρει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στον Οργανισμό.

«Ο φόρος είναι κόστος για το παίκτη και λειτουργεί ως αντικίνητρο για το επαναλαμβανόμενο παιχνίδι εκ μέρους των παικτών του ΟΠΑΠ. Η τελική επίδραση που θα έχει η φορολόγηση στην επανάληψη του παιχνιδιού θα κρίνει και το μέγεθος της απώλειας τζίρου για τον Οργανισμό», ανέφερε στο CNN Greece o Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Σημειώνεται πως η Πειραιώς Χρηματιστηριακή εξέδωσε σήμερα ανάλυση σύμφωνα με την οποία αύξηση της τιμής της στήλης του ΚΙΝΟ κατά 5 λεπτά του ευρώ δεν θα οδηγήσει σε έσοδα 205 εκατ. ευρώ, αλλά σε εισπράξεις 52 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς είναι πιθανόν να καταγραφεί πτώση της τάξης του 25% στον αριθμό των στηλών που παίζονται κάθε χρόνο. Κατά τους ίδιους, εάν επιβληθεί ο φόρος στο ΚΙΝΟ, η δαπάνη των παικτών θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, όμως ο αριθμός των στηλών που θα παίζονται θα μειωθεί κατά περίπου 25%.

Πάντως, η επιβολή νέου φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ θεωρείται από παράγοντες της αγοράς μη συμβατή με την συμφωνία που έχει ο οργανισμός με το Δημόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ