ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΑΠ με αφορολόγητο 50.000 ευρώ φέρνει η ΔΕΘ

ΦΑΠ με αφορολόγητο 50.000 ευρώ φέρνει η ΔΕΘ

Στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και στην επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) με αφορολόγητο όριο 50.000 για την πρώτη κατοικία προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εισηγήσεις υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών προς το Μέγαρο Μαξίμου η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάσταση του από ένα νέο φόρο ακίνητης περιουσίας θα ήταν εισπρακτικά «αναίμακτη» για τον προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής ακόμη και εάν θεσπιζόταν αφορολόγητο όριο 50.000 για την πρώτη κατοικία.

Να σημειωθεί πως η σχετική εισήγηση δεν προβλέπει αφορολόγητο 50.000 ευρώ για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, αλλά μόνον για την πρώτη κατοικία του. Ωστόσο, εντός της κυβέρνησης υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως το αφορολόγητο του ΦΑΠ θα πρέπει να εφαρμοσθεί στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνον στην πρώτη κατοικία, ώστε να εξαιρεθούν του φόρου και εκείνοι που διαθέτουν οικόπεδα, αγροτεμάχια ή άλλα ακίνητα που αθροιστικά η αξία τους είναι έως τις 50.000 ευρώ.

Και οι δυο παραλλαγές αυτής της εισήγησης θα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ. Δεδομένου δε ότι θα καταστούσαν το φόρο λιγότερο αναλογικό στα μάτια των δανειστών , δύσκολα θα μπορούσαν να περάσουν από τους θεσμούς, κυρίως διότι ο ετήσιος στόχος για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο κατοχής περιουσίας θα τίθετο υπό αμφισβήτηση.

Σε κάθε περίπτωση η επιβολή ΦΑΠ με αφορολόγητο 50.000 ευρώ θα πλήξει ουσιαστικά τους φορολογούμενους που υπάγονται σήμερα σε συμπληρωματικό φόρο -πέραν του ΕΝΦΙΑ-, τους ιδιοκτήτες αστικών οικοπέδων, τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 4.000τ.μ., και τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου έγιναν μειώσεις τιμών ζώνης, χωρίς όμως να αλλάξουν τα κλιμάκια του κύριου φόρου.

Εκτός από όλους τους άλλους ιδιοκτήτες, «υποζύγια» του ΦΑΠ θα καταστούν τα 1.573.281 των φυσικών προσώπων που πλήρωσαν εφέτος αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10 ευρώ, τα 429.000 των φυσικών προσώπων που πλήρωσαν αυξημένο ΕΝΦΙΑ μέχρι 50 ευρώ, τα 261.870 φυσικά πρόσωπα που πληρώνουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ από 50 ευρώ έως 1.000 ευρώ και βεβαίως τα 10.133 φυσικά πρόσωπα που εφέτος καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ