ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μειώσεις επικουρικών έπληξαν και τα άτομα με βαριές αναπηρίες

Οι μειώσεις επικουρικών έπληξαν και τα άτομα με βαριές αναπηρίες

Ούτε τα άτομα με βαριές αναπηρίες δεν γλύτωσαν το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις.

Σε επείγουσα επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες θέτει το αίτημα της εξαίρεσης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών που έχουν στην φροντίδα τους άτομα με αναπηρία από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, και ιδιαίτερα των ατόμων με βαριές αναπηρίες.

Σε κάθε περίπτωση, η σύγκριση των εκκαθαριστικών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου για την καταβολή της επικουρική σύνταξης χιλιάδων συνταξιούχων από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), είναι αποκαλυπτική για το εύρος των περικοπών.

Ενδεικτικά συνταξιούχος έλαβε τον Αύγουστο επικουρική σύνταξη 247,86 ευρώ, τα οποία τον Σεπτέμβριο μετά το κούρεμα του Νόμου Κατρούγκαλου έγιναν 142,91 ευρώ! Πρόκειται για μείωση 42% της επικουρικής σύνταξης. Συνολικά 240.000 συνταξιούχοι θα δουν τις επικουρικές να μειώνονται έως και 50% λόγω της εφαρμογής του Νόμου Κατρούγκαλου.

Με την πληρωμή του Οκτωβρίου αναμένεται το τρίτο και τελευταίο κύμα περικοπών στις επικουρικές που θα αφορά σε συντάξεις με ειδικά καθεστώτα ενώ τον ίδιο μήνα θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών, αφού η μείωση μετράει από τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, στις πληρωμές Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα περάσει και η ισόποση της μείωσης μηνιαία παρακράτηση για Ιούνιο - Σεπτέμβριο αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ