ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιες χώρες οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν και σε ποιες μειώθηκαν

Σε ποιες χώρες οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν και σε ποιες μειώθηκαν

Η Ταϊβάν, η Ουκρανία, το Χονγκ Κονγκ, το Μαρόκο, αλλά και η Ελλάδα είναι οι χώρες που εμφάνισαν από τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των ακινήτων διεθνώς το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2015 - Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα με έρευνά της εταιρείας Knight Frank που ειδικεύεται στις αποτιμήσεις ακινήτων, στη Ταϊβάν, στην Ουκρανία και στο Χονγκ Κονγκ οι πτώσεις των τιμών έφθασαν το 9,4%, 9,2% και 8,1% αντιστοίχως. Στην Ελλάδα κατεγράφη πτώση 2,9% στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2015 - Ιουνίου 2016.

Στη Τουρκία οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 13,9% υψηλότερα, στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκαν κατά 11,2% και στον Καναδά η αύξηση άγγιξε το 10%. Σε ορισμένες χώρες, όπως είναι η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Αυστραλία, αλλά και οι ΗΠΑ όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,1%, οι αγορές ακινήτων τονώνονται επιπλέον από την αύξηση της ζήτησης από οικονομικούς μετανάστες και από τη γενικότερη έλλειψη κατοικιών.

Η Knight Frank, επισημαίνει πως οι τιμές επηρεάζονται καθοριστικά από τις συνθήκες που δημιουργούν στην αγορά οι νομισματικές αρχές της κάθε χώρας.

Ενδεικτικά, μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων διευκολύνει τη δανειοδότηση για την απόκτηση στέγης, τονώνει τη ζήτηση και ωθεί ανοδικά τις τιμές. Αντίθετα, μια πολιτική αύξησης των επιτοκίων και κλεισίματος της στρόφιγγας της ρευστότητας αποθαρρύνει την αναζήτηση στέγης με αποτέλεσμα να παγώνουν η αγορά και οι τιμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ