ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην αναμονή 300.000 συντάξεις – Κοντά στη στάση πληρωμών ο ΕΟΠΥΥ

Στην αναμονή 300.000 συντάξεις – Κοντά στη στάση πληρωμών ο ΕΟΠΥΥ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)

Η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλλουν έγκαιρα συντάξεις δοκιμάζει τα όρια του προϋπολογισμού και οδηγεί σε αδιέξοδο τους πρώην εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται μόνο στα χαρτιά.

Συνολικά 144.644 συντάξεις του ΙΚΑ, 35.000 συντάξεις του ΟΑΕΕ και 129.885 του ΕΤΕΑ (υπερ-επικουρικό των μισθωτών), έχουν καθυστερήσει να αποδοθούν στους ασφαλισμένους των τριών ταμείων, με το προβλεπόμενο έλλειμμα για τα τρία ταμεία να ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ και το μέσο χρόνο απονομής σύνταξης να κυμαίνεται στους δώδεκα μήνες και να εκτινάσσεται στους είκοσι στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, στο διήμερο 31ο Τακτικό Συνέδριό της, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Αναζητώντας τη χαμένη σύνταξη

Αν και η Ομοσπονδία δεν παρέθεσε περισσότερα στοιχεία για το εκτιμώμενο κόστος των πάνω από 300.000 εκκρεμών συντάξεων, πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσό που ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ και το οποίο διαρκώς αυξάνεται. Το πρόβλημα αναδεικνύεται σε όλη του την έκταση, αν στα 3 δισ. ευρώ προστεθούν τα 1,7 δισ. που οφείλουν τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, τα 327,2 εκατ. ευρώ που οφείλουν επίσης στους πρώην οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, αλλά και το εκτιμώμενο κόστος των 2 δισ. ευρώ των ισοδύναμων που καλείται να θεσπίσει η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε συντάξεις από το 2012 και μετά.

Ουσιαστικά, τα νούμερα που αναφέρθηκαν στο συνέδριο επιβεβαιώνουν δυο σκληρές πραγματικότητες γύρω από τα ασφαλιστικά ταμεία: η πρώτη έχει κοινωνική διάσταση και αφορά όλους εκείνους τους πρώην εργαζομένους που έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη και παραμένουν χωρίς έσοδα για μεγάλο διάστημα, η δεύτερη έχει οικονομική διάσταση και αφορά τον προϋπολογισμό, όπου φαίνεται πως κρύβεται μια βόμβα έτοιμη να τινάξει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στον αέρα, παρά το ότι η κρατική επιχορήγηση εμφανίζει δραματική μείωση κατ’ έτος, με τους ασφαλισμένους να σηκώνουν ολοένα και μεγαλύτερο φορτίο.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου οι εκκρεμείς αιτήσεις φτάνουν τις 30.467 και τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 200 εκατ. ευρώ, ενώ απαιτούνται συνολικά 823 εκατ. ευρώ.

Ένα βήμα ο ΕΟΠΥΥ πριν από τη στάση πληρωμών

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), εξηγώντας ότι, αν δεν λάβει άμεσα το ποσό των 900 εκατ. ευρώ , κινδυνεύει να προβεί σε στάση πληρωμών προς παρόχους και ασφαλισμένους.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 5,249 δισ. ευρώ προς φορείς γενικής κυβέρνησης και κυρίως νοσοκομεία, 2,471 δισ. ευρώ προς ιδιώτες παρόχους και περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ προς ασφαλισμένους.

Αντίστροφα, 1,767 δις. ευρώ είναι τα χρωστούμενα προς τον ΕΟΠΥΥ από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που τα έχουν εισπράξει αλλά δεν τα έχουν αποδώσει. Ενδεικτικά, το ΙΚΑ οφείλει 503 εκατ. ευρώ για το 2015 και 806 εκατ. ευρώ συνολικά από το 2012, ενώ ο ΟΑΕΕ οφείλει 257 εκατ. ευρώ για το 2015 και 571 εκατ. ευρώ συνολικά από το 2012.

Το κλειδί βρίσκεται στην ενίσχυση και στήριξη της εργασίας

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός από σειρά στοιχείων που παρουσιάστηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ, στο συνέδριο συζητήθηκαν, επίσης, οι αιτίες για τα οικονομικά προβλήματα των φορέων, αλλά και προτάσεις για την επίλυση τους.

Όπως τονίστηκε από τους συνέδρους, οι αιτίες των προβλημάτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης είναι η ανεργία, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η αδήλωτη εργασία, η εισφοροδιαφυγή, η ασυνέπεια του κράτους στις υποχρεώσεις του και το κλίμα ανασφάλειας που εξωθεί τους εργαζομένους να αποχωρούν από την εργασία τους. Επίσης έγινε λόγος για οικονομική αφαίμαξη των Ταμείων από τις άτοκες καταθέσεις, το χρηματιστήριο, τα δομημένα-τοξικά ομόλογα και το PSI.

Στις προτάσεις που τέθηκαν τονίστηκε η ανάγκη για πολιτικές ενίσχυσης και στήριξης της εργασίας, με οργανωμένη παρέμβαση για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, για σταθερό και δίκαιο σύστημα ρύθμισης οφειλών, για αξιοποίηση της λίστας μεγαλοοφειλετών των ασφαλιστικών Ταμείων, για αποκατάσταση των απωλειών από το PSI, για ορθολογική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, για αναζήτηση νέων πηγών στήριξης του Ασφαλιστικού Συστήματος εκτός του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ τονίστηκε ότι οι ενοποιήσεις και τα ταμεία-γίγαντες δεν λύνουν το πρόβλημα, όπως έδειξαν προηγούμενες ενοποιήσεις.

ΙΚΑ (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων):

  • συντάξεις σε καθυστέρηση: 79.664 κύριες (35.000 προσωρινές) και 65.000 επικουρικές
  • μέσος χρόνος απονομής σύνταξης: 12 μήνες (στις διαδοχικές 20 μήνες)
  • μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη: 880 εκατ. ευρώ.
  • προϋπολογισμένο έλλειμμα 2015: 930 εκατ. ευρώ
  • προβλεπόμενο έλλειμμα 2015: 980 εκατ. ευρώ
  • κρατική χρηματοδότηση: 3.586 δισ. ευρώ (συνολικά ποσά + ΕΚΑΣ)
  • ροή εσόδων έως τον Σεπτέμβριο: 6.237 δισ. ευρώ (σχετικά αυξημένη ήταν η ροή εσόδων, λόγω κυρίως της ρύθμισης οφειλών)

ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών):

  • συντάξεις σε καθυστέρηση: 33.000 (8.500 προσωρινές)
  • μέσος χρόνος απονομής σύνταξης: 12 μήνες
  • μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη: 283 εκατ. ευρώ
  • προϋπολογιζόμενο έλλειμμα: 2015: 550 εκατ. ευρώ
  • προβλεπόμενο έλλειμμα: 539 εκατ. ευρώ
  • κρατική χρηματοδότηση: 954 εκατ. ευρώ (έχει απορροφηθεί το 84%)
  • ροή εσόδων έως τον Αύγουστο: 1,2 δις. ευρώ (στα περυσινά επίπεδα, συνέβαλε η ρύθμιση οφειλών)

ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης)

  • συντάξεις σε καθυστέρηση: 129.885 (μόνο στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών, που εντάχθηκε στο ΕΤΕΑ τον Ιούλιο του 2012, ανέρχονται στις 64.885)
  • μέσος χρόνος απονομής σύνταξης: 12 μήνες (στις διαδοχικές συντάξεις ξεπερνά τους 20 μήνες)
  • μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη: 248 εκατ. ευρώ
  • προϋπολογιζόμενο έλλειμμα: 0 εκατ. ευρώ (εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος)
  • προβλεπόμενο έλλειμμα 2015: 88 εκατ. ευρώ
  • κρατική χρηματοδότηση: 70 εκατ. ευρώ (από ΑΚΑΓΕ)

ΟΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων)

  • εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις: 30.000 (Σεπτέμβριος 2015, αφορά μόνο εσωτερικής νομοθεσίας υποθέσεις, χωρίς δηλαδή συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης ΕΕ και διμερών συμβάσεων)
  • μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη: 300 εκατ. ευρώ
  • ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη: 3,650 δισ. ευρώ για 678.640 συνταξιούχους (Σεπτέμβριος 2015)
  • κρατική χρηματοδότηση: 3,277 δις. ευρώ (απορρόφηση 77%)
  • ροή εσόδων:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ