ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση: Κλείνουν τα προαπαιτούμενα του υπουργείου Ενέργειας για τη δόση

Διαπραγμάτευση: Κλείνουν τα προαπαιτούμενα του υπουργείου Ενέργειας για τη δόση
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, στο Χίλτον.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, σε αντίθεση με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος εξερχόμενος από τη συνάντηση σημείωσε πως κατά τη διάρκειά της έγινε ενδελεχής συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά υπήρξε και ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ της Socar με τον ΔΕΣΦΑ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε δηλώσει και νωρίτερα αισιόδοξος ότι θα κλείσουν εγκαίρως τα προαπαιτούμενα του υπουργείου του που σχετίζονται με τη δόση των 2,8 δις. ευρώ.

Πριν τη συνάντηση των θεσμών με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σκουρλέτη, είχε προηγηθεί με τη συμμετοχή και των κ.κ. Σταθάκη και Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στη πρώτη συνάντηση με τους θεσμούς έγινε επισκόπηση του προγράμματος και ειδικότερα το πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις της εβδομάδας, τα ορόσημα για τη δόση των 2,8 δις ευρώ, θέματα προετοιμασίας για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα νομοσχέδια για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Σταθάκης είπε πως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός οφειλών θα εξεταστεί με τους θεσμούς την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Δείτε τι μεταδίδει από το Χίλτον ο οικονομικός συντάκτης του CNN Greece, Θανάσης Κουκάκης

Κλείνουν τα ενεργειακά

Ο υπουργός Ενέργειας εμφανίστηκε πεπεισμένος πως τα προαπαιτούμενα του υπουργείου του θα οριστικοποιηθούν άμεσα.

"Τα δικά μας θέματα για την υπο- δόση θα κλείσουν κατά 99,9%", ανέφερε χαρακτηριστικα.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως και οι δυο πλευρές, δανειστές και κυβέρνηση, διαπίστωσαν εκ των υστέρων πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ αισιόδοξο, καθώς το νομοθετικό έργο ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

Όπως ανέφερε στη συνάντησή του με τους θεσμούς θα εξεταστούν οι δημοπρασίες ενέργειας και το θέμα του ΑΔΜΗΕ, αλλά και όλα τα άλλα ανοικτά θέματα.

Ο ίδιος είπε πως δεν αλλάζει η λίστα των ΔΕΚΟ που θα μπουν στο νέο Υπερταμείο και πως αυτή θα περιληφθεί και η ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει το διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και έχει ρυθμίσει ήδη και τα τιμολόγια των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Αντιθέτως εκκρεμεί η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών, η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται να ενημερώσει τους θεσμούς και για το θεσμικό πλαίσιο για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την προσαρμογή της στις προβλέψεις των Κοινοτικών Οδηγιών που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει τη δημιουργία νέων αγορών ενέργειας που θα επιτρέπουν σε προμηθευτές και παραγωγούς καλύτερο προγραμματισμό και διαχείριση του ρίσκου με τελικό στόχο τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Με αυτό θωρακίζονται επίσης οι αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και προσδιορίζονται οι ρόλοι των φορέων εποπτείας και λειτουργίας των αγορών.

Οι θεσμοί δείχνουν ενδιαφέρον και για την επικείμενη πρώτη δημοπρασία για την υποχρεωτική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τους ιδιώτες, που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η μέθοδος που κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν για να ανοίξει η αγορά στο ρεύμα. Τυχόν δε αποτυχία της δημοπρασίας θα επαναφέρει στο τραπέζι τα σενάρια πώλησης μονάδων ηλεκτρισμού και μικρής ΔΕΗ.

Στόχος των δημοπρασιών είναι να οδηγήσουν σε μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κάτω από 50% μέχρι το 2020, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Η πρώτη δημοπρασία θα αφορά δύο προθεσμιακά προϊόντα, 150 και 200 MW ανά ώρα, ίσα με το 8% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα το 2015 και οι παραδόσεις ενέργειας θα αρχίσουν λογικά το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά, εξειδικεύοντας το μέτρο, είχε θέσει ως στόχο να έχει πέσει το ποσοστό της ΔΕΗ από 90,26% σήμερα στο 87% στο τέλος του 2016, θεωρείται σίγουρο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Του χρόνου θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ στο τέλος του 2017 θα πρέπει να έχει μειωθεί περαιτέρω σε 75,24%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ