ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αξιολόγηση «αλά ΔΝΤ» για την κυβέρνηση

Νέα αξιολόγηση «αλά ΔΝΤ» για την κυβέρνηση
Getty Images/ Ideal Images

Κρίσιμη έκθεση που θα αποτυπώνει την κατάσταση του ελληνικού χρέους και τις ενδεδειγμένες στρατηγικές για να καταστεί αυτό βιώσιμο, αλλά και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών για να τονωθεί η ελληνική οικονομία, θα συντάξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Προς τον σκοπό αυτό κλιμάκιο στελεχών του ΔΝΤ με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου έχει από σήμερα και έως το τέλος της εβδομάδος επαφές με κυβερνητικά στελέχη, με υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων, με τραπεζικές διοικήσεις, με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και με επικεφαλής αρχών και φορέων.

Η πρώτη συνάντηση των στελεχών του ΔΝΤ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έγινε σήμερα το πρωί.

Η κατάρτιση της έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο και η δημοσιοποίηση της αναμένεται να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου, περίοδο που – υπό κανονικές συνθήκες- θα ολοκληρώνεται και η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς.

Τελευταία φορά που είχε καταρτισθεί αντίστοιχη έκθεση για την Ελλάδα ήταν τον Ιούνιο του 2013 και το βασικό της συμπέρασμα ήταν πως «η Ελλάδα προσαρμόζεται κυρίως μέσω της ύφεσης και, όχι μέσα από μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα». Θέλοντας να δείξει τις ευρύτερες στοχεύσεις της εν λόγω έκθεσης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε τα εξής: «Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα πίσω από τις λεπτομέρειες του προγράμματος και να εξετάσουμε μερικά από τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».

Πολλά από τα στοιχεία στα οποία θα βασιστεί η έκθεση θα συλλεχθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα από τα στελέχη του ΔΝΤ. Μάλιστα, στις συναντήσεις των κλιμακίων του Ταμείου με κυβερνητικούς αξιωματούχους και παραγωγικούς φορείς θα μετέχει και ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο οποίος θα συντάξει και εκείνος στο τέλος της διαδικασίας σημείωμα – σχόλιο για την έκθεση και τον τρόπο που καταρτίσθηκε.

Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των στοιχείων και πριν την αναχώρηση του κλιμακίου του ΔΝΤ από την Αθήνα στο τέλος της εβδομάδος αναμένεται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

Εξαιρετικά κρίσιμα θα είναι όσα θα αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Και οι νέες αυτές διαπιστώσεις πάντως εκτιμάται πως θα εναρμονίζονται με τις σχετικές εκθέσεις που είχε δημοσιοποιήσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο του 2015 και το Μάιο του 2016 με τις οποίες έκρινε ως μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Στη βάση αυτή η έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επαναλαμβάνει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να κλειδώσουν σε ποσοστό χαμηλότερο του 15% του ΑΕΠ μετά το 2022 με παρεμβάσεις που μεταξύ άλλων θα προβλέπουν μετατροπή των κυμαινομένων επιτοκίων σε σταθερά και με πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία δεν θα ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Αυτή την διαπίστωση αναμένεται να ενστερνιστεί και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στο οποίο θα κατατεθεί προς αξιολόγηση και έγκριση η έκθεση στα μέσα Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί πως στο Eurogroup της Μπρατισλάβας στις 9 Σεπτεμβρίου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε εκ νέου την πρόθεσή του να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου κατά το τέλος του 2016 τη συνομολόγηση χρηματοδοτικής συμφωνίας με την Ελλάδα με την προϋπόθεση πως η αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα καταρτισθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπό την αίρεση της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος, θα επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Η εν λόγω αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα είναι ξεχωριστή από αυτή που θα εμπεριέχεται στην έκθεση του άρθρου 4 και θα καταρτισθεί όταν ο ESM και οι άλλοι εμπλεκόμενοι Ευρωπαϊκοί θεσμοί καταλήξουν στις τελικές τους προτάσεις για το ελληνικό χρέος, κάτι που εν πολλοίς εξαρτάται και από το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ