ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεπάγωσε» τις χορηγήσεις της Attica Bank η Τράπεζα της Ελλάδος

«Ξεπάγωσε» τις χορηγήσεις της Attica Bank η Τράπεζα της Ελλάδος

Η τοποθέτηση «αρεστής» στην Τράπεζα της Ελλάδος Διοίκησης στην Attica Bank οδήγησε αυτομάτως και στην άρση των περιορισμών που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα στο πιστωτικό ίδρυμα.

Η έγκριση του νέου Διευθύνοντος Σύμβουλου της Attica Bank Θεόδωρου Πανταλάκη από την Γενική Συνέλευση της τράπεζας σήμερα το πρωί είχε ως αποτέλεσμα η Τράπεζα της Ελλάδος να άρει τους περιορισμούς στις νέες χορηγήσεις της Attica Bank.

Η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Αττικής (Attica Bank) θέτει τέρμα στο διοικητικό κενό και επιτρέπει στην τράπεζα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι σημερινές αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Αττικής.

»Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεργαστεί στενά με τη νέα Διοίκηση της τράπεζας για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών και λειτουργιών της. Η Τράπεζα Αττικής έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο αποδεκτό όριο και συνθήκες ρευστότητας που υποστηρίζονται κανονικά από το πλαίσιο παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος.

Μετά της σημερινές εξελίξεις, η Τράπεζα της Ελλάδος αίρει άμεσα τους περιορισμούς στη χορήγηση νέων πιστώσεων».

Τα μηνύματα Πανταλάκη

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκη ξεκαθάρισε σήμερα στην γενική συνέλευση των μετόχων πως δεν θα λάβει ευχάριστες αποφάσεις.

«Η τράπεζα έμπλεξε και άφησε την πόρτα ανοικτή στον SSM, την Τράπεζα της Ελλάδος και την DG Comp. Βρέθηκε στο επίκεντρο των εποπτικών αρχών της Ευρώπης», είπε.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως η νέα Διοίκηση θα είναι «δυσάρεστη» και θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και εθελουσία έξοδο, διότι ένα από τα ευρήματα του ελέγχου του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι οι υπέρογκες αμοιβές.

«Η τράπεζα θα διοικείται από τη διοίκηση και όχι από συμβούλους όπως τώρα», είπε με νόημα.

Στουρνάρας VS Σπίρτζη

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν», ήτοι σε μερικές περιπτώσεις είναι καλύτερο κανείς να σιωπά είναι η απάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στις πρωινές κατηγορίες του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη κατά του κεντρικού τραπεζίτη όσον αφορά το θέμα των δανείων της Attica Bank.

Σήμερα το πρωί μιλώντας στον Realfm ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως στο διάστημα από το 2011 μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank και πως ο φορέας που έλεγξε την τράπεζα για τις διαδικασίες, τα δάνεια, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και όλα τα υπόλοιπα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας.

«Εδώ ζούμε μία παράνοια που πραγματικά προσβάλλει και τους μηχανικούς, προσβάλλει και την Τράπεζα και άρα και τη χώρα. Αν, λοιπόν, η Τράπεζα Αττικής δεν έκανε καλά τη δουλειά της, προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της και η Τράπεζα της Ελλάδας που την ήλεγξε. Άρα, αν ισχύουν όλα αυτά, πρέπει να ελεγχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδας, κατά τη γνώμη μου», είπε ο υπουργός Υποδομών.

Τι λέει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης

Έμμεση στήριξη στους χειρισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος στο θέμα της Attica Bank παρείχαν κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης σχολιάζοντας τις διοικητές αλλαγές στο πιστωτικό ίδρυμα.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά η Attica Bank τελούσε και τελεί υπό τον εποπτικό έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει την αρμοδιότητα να ερευνά και να αξιολογεί τα δεδομένα λειτουργίας της.

«Η κυβέρνηση ουδέποτε στάθηκε εμπόδιο στο να επιτελέσει η Τράπεζα της Ελλάδος το έργο της και όποτε ρωτήθηκε συνηγόρησε στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Attica Bank», ανέφεραν.

Στην ίδια βάση διευκρίνισαν πως η κυβέρνηση ούτε προστατεύει ούτε έχει εξαρτήσεις από κανέναν, αλλά επιδιώκει τη διαφάνεια και τον έλεγχο παντού, με τη συνδρομή και της Δικαιοσύνης όπου αυτό επιβάλλεται, χωρίς γενικευμένη ποινικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

«Η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Attica Bank αποτελεί, εδώ και χρόνια, στόχο κατευθυνόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων από κέντρα και δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της έναντι ευτελούς τιμήματος», ανέφεραν σχετικώς οι ίδιοι κύκλοι.

Τέλος, υπογράμμισαν πως οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Attica Bank είναι οι υψηλότεροι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (πάνω από 16%) και πολύ υψηλότεροι από τους επιβαλλόμενους ελάχιστους του ευρωσυστήματος (8- 10- 12%) και οι καταθέσεις στην τράπεζα Αττικής είναι απολύτως ασφαλείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ