ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση: «Μπαράζ» συναντήσεων με επενδυτές σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο

Κυβέρνηση: «Μπαράζ» συναντήσεων με επενδυτές σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο

Βροχή επαφών με επενδυτές έχει το τελευταίο 48ωρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο με στόχο να παρουσιασθούν οι προοπτικές της χώρας και να προελκυσθούν κεφάλαια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος είχαν στη Νέα Υόρκη σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους funds και τραπεζών.Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε επαφή με τους επενδυτές Alden Global Capital LLC, Amber Capital LP, Artha Capital Management Inc, Caravel Management LLC, Cleargate Capital LLC, Fred Alger Management Inc, Knighthead Capital Management LLC, Oaktree Capital Management LP, SkyBridge Capital II LLC, Soros Fund Management LLC, Timessquare Capital Management LLC, Tudor Investment Corporation, Goldman Sachs, Bank of America-Meryll Linch, Discovery Investment.

Επαφές με επενδυτές έχουν στο περιθώριο του 11ου Greek Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο και ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης η ελληνική αποστολή διαβεβαίωσε τους επενδυτές πως ομαλοποιείται η σταθερότητα στη χώρα και ότι υπάρχει προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη. Οι κυβερνητικοί παράγοντες τονίσαν ότι είναι θέμα χρόνου η επιστροφή της χώρας στις αγορές, γεγονός βεβαίως που συνέδεσαν με την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως τονίσθηκε η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε επαφές με τον ESM και περιμένει σύντομα να γίνουν ανακοινώσεις σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Αντίστοιχη επιχειρηματολογία ανέπτυξαν και οι κ.κ. Χαρίτσης και Κουτεντάκης στο Λονδίνο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν ως συστημικό κόμμα πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανησυχούν για το πολιτικό ρίσκο, καθώς θεωρούν πως έχει αποδυναμωθεί η αντιμνημονιακή ρητορική στην Ελλάδα. Αυτό ωστόσο που εισπράττει η κυβέρνηση από τις συναντήσεις αυτές είναι η ανησυχία των επενδυτών για τις επενδυτικές συνθήκες στην Ελλάδα, δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης, της υψηλής φορολογίας και των υπαναχωρήσεων στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ