ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακούστε την Ντ. Βελκουλέσκου να προτείνει και άλλο ψαλίδισμα των συντάξεων (aud)

Ακούστε την Ντ. Βελκουλέσκου να προτείνει και άλλο ψαλίδισμα των συντάξεων (aud)
EUROKINISSI/ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά πορίσματα της έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της, σημείωσε:

«Βλέπουμε ότι παρά τη μεταρρύθμιση στις συντάξεις που υιοθετήθηκε πρόσφατα, η οποία έχει κάποια πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά, το έλλειμμα του συστήματος συντάξεων είναι ακόμα πολύ υψηλό σε ποσοστό περίπου 10% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, το οποίο είναι μόλις γύρω στο 2,5 % του ΑΕΠ. Η μεταρρύθμιση που αναλάβαμε παρέχει εξοικονόμηση που είναι μόλις το 1/10 αυτού του υψηλού ελλείμματος».

«Η κλίμακα του προβλήματος του συνταξιοδοτικού συστήματος παραμένει πολύ υψηλή. Βλέπουμε επίσης ότι το βάρος της μεταρρύθμισης έχει πέσει στους εργαζόμενους. Βλέπουν τους φόρους τους να αυξάνονται και τις μελλοντικές τους συντάξεις να μειώνονται δραστικά, ενώ για τους ήδη συνταξιούχους το βάρος ήταν μικρότερο. Οι συντάξεις τους έχουν μειωθεί αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, επομένως υπάρχει μια επανεξισορρόπηση», πρόσθεσε η ίδια μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ