ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε Βουλή και EuroWorking Group τα προαπαιτούμενα

Σε Βουλή και EuroWorking Group τα προαπαιτούμενα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Αυτή θα πραγματοποιηθεί με διπλή συνεδρίαση, πρωί και απόγευμα, της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων με την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει επιλεγεί, η συζήτηση και ψήφιση του νομοθετήματος θα υλοποιηθούν με συνοπτικές διαδικασίες αύριο, Τρίτη.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου συνεδριάζει το EuroWorking Group και στις 10 Οκτωβρίου το Eurogroup από το οποίο η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση για την εκταμίευση. Στο σύνολό τους τα προαπαιτούμενα δεν θα κλείσουν πριν το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο αν μεταξύ καλυφθούν αρκετά από αυτά, θα μπορούσε να εκταμιευθούν τα 1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση, τα οποία προορίζονται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία με τους θεσμούς για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κλείνοντας έτσι μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες των 15 προαπαιτουμένων. Για τη θέση του προέδρου επελέγη ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Για τη δεύτερη θέση του ξένου στο Συμβούλιο επελέγη τελικά ο Ισπανός Νταβίντ Βεγκάρα, πρώην μέλος του ΔΣ του ESM, καθηγητής πανεπιστημίου.

Οι τρεις Έλληνες που θα στελεχώνουν το ταμείο είναι η Ολγα Χαρίτου, ειδική στα χρηματοοικονομικά, ο Γιώργος Ταβλάς, μέλος του Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος και ο Γιώργος Σταμπουλής, λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το Εποπτικό Συμβούλιο θα διορίσει ακολούθως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου (ο τελευταίος θα είναι Έλληνας).

Εν τω μεταξύ, σήμερα ξεκινά η διαδικασία για την τοποθέτηση διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες, καθώς έληξε χθες η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και μπαίνει στην τελική ευθεία η επιλογή προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου και δύο ακόμη μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον για την Εθνική ήταν μεγάλο, με περίπου 80 υποψηφιότητες. Για την Πειραιώς, ο σύμβουλος Egon Zehnder έχει διαμορφώσει μια λίστα περίπου 15 υποψηφίων για τις τρεις θέσεις του ΔΣ και μια αντίστοιχη λίστα με τους υποψηφίους για τη θέση διευθύνοντος συμβούλου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ