ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Γιώργο Χουλιαράκη η εποπτεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους

Στον Γιώργο Χουλιαράκη η εποπτεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους

Την κρίσιμη αρμοδιότητα του χρέους ανέθεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη, θέτοντάς τον υπεύθυνο για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο κ. Χουλιαράκης αναλαμβάνει την άσκηση των ακόλουθων αρμοδιοτήτων:

- Της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών.
- Του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
- Της εποπτείας του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
- Της εποπτείας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αναλάβει ήδη των πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Σοφών για το ελληνικό χρέος, επικεφαλής της οποίας είναι ο John Geanakoplos καθηγητής του Yale, προκαλεί εντύπωση το ότι δεν τέθηκε επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους έχει διαβουλευτεί σε βάθος τους τελευταίους μήνες με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους και έχει καταγράψει συγκλίσεις και αποκλίσεις θέσεων μεταξύ των οργανισμών.

Μάλιστα, όταν ο κ. Χουλιαράκης ήταν υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος του είχε καταθέσει τα σχετικά υπομνήματα με τις θέσεις των υπηρεσιών του υπουργείου, στα οποία και θα στηριχθεί μεγάλος μέρος της ελληνικής επιχειρηματολογίας.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προσχωρήσει στην θέση της ευρωζώνης ότι η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να εξετάζεται υπό το πρίσμα των ετησίων αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά επιδιώκει οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν να είναι θελκτικές για τους ιδιώτες επενδυτές και να επιτρέψουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές με ευνοϊκούς όρους.

Συντονιστικό ρόλο για το χρέος εξακολουθεί να έχει και η Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, καθώς ο Γιάννης Δραγασάκης ενημερώνεται τακτικά για τα σχετικά ζητήματα.

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα αναδείξει σύντομα τις διαφορετικές θέσεις μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ για το θέμα, κάτι που άλλωστε ήδη έχει σε ένα βαθμό διαφανεί κατά τη Σύνοδο του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού.

Κρίσιμη θεωρείται άλλωστε και η σύντομη συνάντηση που θα έχει αύριο Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη Γενική Διευθυντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στην οποία το θέμα του χρέους θα είναι πρώτο στην ατζέντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ