ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισπρακτική «ανάσα» από τον ΕΝΦΙΑ το Σεπτέμβριο

Εισπρακτική «ανάσα» από τον ΕΝΦΙΑ το Σεπτέμβριο
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Έσοδα 624 εκατ. ευρώ ανέμενε το υπουργείο Οικονομικών από τον ΕΝΦΙΑ το Σεπτέμβριο, ωστόσο εισέπραξε περίπου 200 εκατ. ευρώ παραπάνω. Η θετική αυτή έκπληξη έδωσε ώθηση στα φορολογικά έσοδα, βελτιώνοντας την εικόνα των εισπράξεων του τακτικού προϋπολογισμού και στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016.

Πλέον δημιουργείται ένα μαξιλάρι ασφαλείας που προστατεύει το πρωτογενές πλεόνασμα 2016 και εάν δεν προκύψουν «αρνητικές εκπλήξεις» στο σκέλος των δαπανών – ειδικά από το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων- όλα δείχνουν πως το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κοφτή» απομακρύνεται.

Αναλυτικότερα, στο 9μηνο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,82 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 1,1 δισ. ευρώ το στόχο των 33,76 δισ. ευρώ. Αυτό συνέβη παράλληλα με την αύξηση των επιστροφών φόρων που στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,1 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου στα 29,878 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 458 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το Σεπτέμβριο, υπερέβησαν τα 5,1 δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός στόχος ήταν τα 4,3 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτές ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ, έναντι 624 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό συνέβη διότι πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν να πληρώσουν τις φορολογικές τους οφειλές εφάπαξ μέσω πιστωτικών καρτών.

Από τα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

1) Για τον μήνα Σεπτέμβριο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 809 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού.

2) Για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,36 δις ευρώ σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού.

3) Οι επιστροφές για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 είναι 298 εκατομμύρια ευρώ πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού .

4) Τα καθαρά έσοδα για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι 1,062 δις ευρώ πάνω από το στόχο που θέτει ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ