Δόση και δεύτερη αξιολόγηση στο επίκεντρο του Eurogroup
Από την Ουάσιγκτον στο Λουξεμβούργο θα μεταφερθεί σήμερα η συζήτηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς το Eurogroup θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.
Στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον η ελληνική αποστολή πληροφορήθηκε από τους θεσμούς πως τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τη δόση των 2,8 δις ευρώ θεωρούνται πως έχουν εκπληρωθεί . Η δε ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν πως και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αποπληρώθηκαν στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου κατά 104% έναντι του στόχου.
Προαπαιτούμενα και ληξιπρόθεσμα θα εξετασθούν και σήμερα στο Λουξεμβούργο πρώτα στο EuroWorking Group το πρωί και ακολούθως στο Eurogroup.
Η εικόνα που παρουσίασαν για την ελληνική οικονομία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στις επαφές που είχαν κατά την παραμονή τους στην Ουάσιγκτον συνίσταται στα εξής:
-Το 2016 η ελληνική οικονομία έχει δείξει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Κατά το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ επέστρεψε στην ανάπτυξη 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργίας, ενώ εξακολουθεί να είναι υψηλό σε απόλυτους όρους, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων ετών (23,4% τον Ιούνιο, κάτω από την κορυφή του 27,5% το 2013).
Οι αποπληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν , και οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν πρόσφατα μια ανοδική τάση, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της συμφωνίας οικονομικής βοήθειας από τον ESM. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει αποπληρώσει 1,8 δις ευρώ από τα 7,2 δις ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια, και ένα επιπλέον 1,7 δισ ευρώ αναμένεται να δοθεί για το σκοπό αυτό από τα μέσα Οκτωβρίου.
-Η δεύτερη αξιολόγηση των θεσμών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στις 18/10. Με την ολοκλήρωση της - την οποία η κυβέρνηση προσδιορίζει έως το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου - η Ελλάδα θα λάβει νέα δόση της τάξεως των 6 δισ. ευρώ .
Η αξιολόγηση θα περιστρέφεται γύρω από 56 βασικά προαπαιτούμενα στους ακόλουθους τομείς: δημόσια οικονομικά, διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα επιφορτιστεί με τη μεταρρύθμιση του εταιρικού δικαίου αφερεγγυότητας, το άνοιγμα συγκεκριμένων επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας. Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα είναι επίσης στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης, όπως και το νεοσύστατο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
- Την ίδια στιγμή που η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι σε εξέλιξη θα λάβουν χώρα και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους για τις οποίες η ελληνική πλευρά αναμένει ουσιαστική πρόοδο μέχρι το τέλος του έτους. Οι σχεδιασμοί θα εστιάσουν στο μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους. Αυτά τα συζητάει ο ESM με την Ελλάδα και με τις άλλες χώρες που είναι σε πρόγραμμα καθώς και με το ΔΝΤ. Από τη συζήτηση για το πού θα καταλήξει το χρέος θα προκύψουν και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018.