ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο του Ecofin

Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο του Ecofin

Πλούσια ατζέντα έχει το σημερινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) στο Λουξεμβούργο στο οποίο θα εξεταστούν μεταξύ άλλων οι τελευταίες εξελίξεις των εργασιών της Επιτροπής της Βασιλείας για τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα.

Το συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις για την υλοποίηση της νομοθεσίας της τραπεζικής ένωσης και στη βάση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει το Ecofin για τις τελευταίες εξελίξεις των εργασιών της Επιτροπής της Βασιλείας για τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει την προετοιμασία της προσεχούς Διάσκεψης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) που θα γίνει στο Μαρακές από 7 έως 18 Νοεμβρίου 2016, και θα εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμη, θα εξετάσει τις εμπειρίες από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2016, προκειμένου να επέλθουν πιθανές βελτιώσεις βάσει των εργασιών της Επιτροπής οικονομικών και χρηματοπιστωτικών θεμάτων και της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής.

Το συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις για τις πολιτικές προκλήσεις και επιλογές σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη και τη μακροχρόνια υγειονομική περίθαλψη. Η συζήτηση θα βασιστεί στην κοινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε την έκθεση στις 20 Σεπτεμβρίου 2016.

Ακόμη, θα ενημερωθεί για την πορεία των συζητήσεων σχετικά με το σχέδιο οδηγίας για την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (οδηγία PIF). Θα συζητήσει κατά πόσον θα περιληφθεί η απάτη του ΦΠΑ στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Κατά το πρόγευμα πριν από τη σύνοδο, οι υπουργοί θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της Ευρωομάδας της 10ης Οκτωβρίου. Θα ενημερωθούν επίσης για τις εργασίες που διεξάγονται για τη βελτίωση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τέλος, η Προεδρία του Ecofin και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσουν τους υπουργούς για το αποτέλεσμα των συνόδων της G20 και του ΔΝΤ που θα γίνουν από 6 έως 9 Οκτωβρίου 2016, στην Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ