ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές κορυφής σε ΤΧΣ και τράπεζες

Αλλαγές κορυφής σε ΤΧΣ και τράπεζες

Κρίσιμη θεωρείται η επομένη εβδομάδα για το τραπεζικό σύστημα, καθώς θα υπάρξουν τοποθετήσεις ηγεσιών τόσο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και στις Τράπεζες Πειραιώς και Εθνική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece πρώτα θα τοποθετηθεί η νέα Τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ -στις 18 Οκτωβρίου ή λίγες ημέρες αργότερα -και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η τοποθέτηση των νέων προσώπων στα δύο πιστωτικά ιδρύματα.

Η Επιτροπή Επιλογής που έχει συσταθεί για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προτείνει μία λίστα υποψηφίων στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα αποφασίσει το διορισμό του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου έχει «κλειδώσει», καθώς σε αυτή θα τοποθετηθεί ο Χριστόφορος Στράτος που σήμερα εκτελεί καθήκοντα προσωρινού Διευθύνοντα Συμβούλου. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕSM και EKT θεωρούν πως ο κ. Στράτος είναι πολύ «αποτελεσματικός», ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας έχουν το τελευταίο δίμηνο άριστη συνεργασία με τον επικεφαλής του ΤΧΣ.

Άγνωστο παραμένει το στέλεχος που θα καταλάβει τη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΧΣ, με κάποιες πληροφορίες να φέρουν πρώην τραπεζίτη με θητεία σε δημόσια θέση να είναι ο επικρατέστερος. Οι τελευταίες αιτήσεις για τη θέση του αναπληρωτή CEO υποβλήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου και εκφράσθηκε μεγάλο ενδιαφέρον. Τέλος, την άλλη θέση της εκτελεστικής επιτροπής θα καταλάβει ο Δημήτρης Φραγγέτης πρώην πρόεδρος την ειδική επιτροπή εκκαθαρίσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πειραιώς - Εθνική

Στην Πειραιώς νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ο Γιώργος Χατζηνικολάου, στέλεχος με πλούσια και πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό με θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, την UBS, την Dresdner Kleinwort, το IFC, την Etolian Capital και την International Swaps and Derivatives Association.

Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, τρεις είναι οι πλέον δυνατές υποψηφιότητες, με τις τελευταίες πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης να φέρουν το σημερινό πρόεδρο της Eurobank Νίκο Καραμούζη να συμπεριλαμβάνεται στην τελική λίστα.

Σε ότι αφορά στην Εθνική Τράπεζα, όπου είναι ανοικτές οι θέσεις του προέδρου και μελών του ΔΣ, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι 4 και εξ αυτών θα επιλεγούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι πλέον κατάλληλοι. Πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί φέρουν τον Απόστολο Ταμβακάκη να είναι μεταξύ των υποψηφίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ