ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χουλιαράκης: Να ξεκαθαρίσει τώρα η ελάφρυνση του χρέους

Χουλιαράκης: Να ξεκαθαρίσει τώρα η ελάφρυνση του χρέους
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης

Στην ανάγκη να ξεκαθαριστούν άμεσα οι όροι της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά την ομιλία του σε συνέδριο του Fletcher School στην Βοστώνη με θέμα την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε πως «τη διαύγεια για το μέλλον» που θα δημιουργήσει αυτή η κίνηση, τη χρειάζονται τόσο οι αγορές, όσο και το ΔΝΤ αλλά και η ΕΚΤ. «Παρότι η περίοδος εφαρμογής της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης ξεκινά μετά το τέλος του προγράμματος πρέπει οι όροι να τεθούν τώρα, ώστε να συμπεριληφθούμε στην ομπρέλα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», ανάφερε.

Στη βάση αυτή τόνισε ότι πρέπει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να μειωθεί μετά το 2018, ώστε ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί να χρησιμοποιηθεί για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει σκεπτικισμός μεταξύ των επενδυτών για την ελληνική οικονομία και πως πρέπει η κυβέρνηση να εργαστεί πιο εντατικά για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι πιο βιώσιμο, γιατί σχεδιάστηκε με σκοπό να αποφευχθούν τα λάθη των πρώτων δύο προγραμμάτων, όπως η υπερβολικά επιθετική και εμπροσθοβαρής δημοσιονομική προσαρμογή.

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης πως μια νέα συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι μία συμφωνία για το χρέος είναι κρίσιμης σημασίας, τόσο για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και την επάνοδο την εμπιστοσύνης, αλλά και για τη συμμετοχή της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως για να ευοδωθεί το θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, απαιτούνται ευρύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, τόσο στις αγορές όσο και στους θεσμούς της χώρας.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι οι θετικές προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη εξαρτώνται από την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών, ξεκινώντας από την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Ο δείκτης λέξεις προς δράσεις είναι πολύ υψηλότερος στην Ελλάδα από ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ», δήλωσε με νόημα.

Στην ίδια εκδήλωση μετείχε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ ο οποίος τόνισε υιοθετώντας Κευνσιανη ρητορική πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επανέλθει αν δεν υπάρξει περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, αν προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και υπάρξει κάποια δημοσιονομική επέκταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ