ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέθανε ο συντάκτης της έκθεσης «καταπέλτη» του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Πέθανε ο συντάκτης της έκθεσης «καταπέλτη» του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
O Τζέιμς Γκόρντον IMF

Θα καθυστερήσει η άφιξη της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα, καθώς η Ρουμάνα επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον για να παραβρεθεί στην κηδεία του Τζέιμς Γκόρντον (James Gordon), πολύπειρου στελέχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος έχασε την μάχη με τον καρκίνο.

Ο Γκόρντον, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ είχε εμπλοκή με το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ήταν εκείνος που το 2013 είχε ηγηθεί της ανεξάρτητης ομάδας που είχε καταρτίσει την απολογιστική έκθεση για το πρόγραμμα του 2010 (Ex Post Evaluation of Exceptional Access under the 2010 Stand-By Arrangement), η οποία ανέδειξε αφενός το ζήτημα των λανθασμένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών και αφετέρου το θέμα της παραβίασης των κανόνων του Ταμείου κατά την εμπλοκή του στην Ελλάδα.

Στην εν λόγω έκθεση , η οποία ακολούθησε του PSI, διατυπώνονταν επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και για τη συνολική επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδος.

Στις «σημαντικές αποτυχίες» του προγράμματος συγκαταλέγονταν το ότι η εμπιστοσύνη της αγοράς δεν αποκαταστάθηκε, ότι το τραπεζικό σύστημα έχασε 30% των καταθέσεών του, και ότι η οικονομία αντιμετώπισε πολύ μεγαλύτερη, απ' ό,τι αναμενόταν, ύφεση με εξαιρετικά υψηλή ανεργία.

«Το δημόσιο χρέος παρέμεινε πολύ υψηλό και τελικά έπρεπε να αναδιαρθρωθεί, με παράπλευρες απώλειες για τους ισολογισμούς των τραπεζών, που επίσης αποδυναμώθηκαν από την ύφεση. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε κάπως με δεδομένη τη μείωση των μισθών, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν και η αύξηση της παραγωγικότητας αποδείχθηκε ανέφικτη», ανέφερε μεταξύ άλλων η έκθεση της «Επιτροπής Γκόρντον», η οποία έτυχε μεγάλης προβολής και η οποία λειτούργησε ως οδηγός και τις λοιπές εκθέσεις που συνέταξε εν συνεχεία για την Ελλάδα το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ