ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους ζητά ο Ντράγκι

Μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους ζητά ο Ντράγκι
REUTERS/Ralph Orlowski

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη να συζητάμε για συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι βάζοντας «πάγο» στα σχέδια της Κυβέρνησης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη ζήτησε πρόσθετα μέτρα για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε χαρακτηριστικά οι «συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους συνεχίζονται» προσθέτοντας ότι όταν αυτές ολοκληρωθούν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ λειτουργώντας ανεξάρτητα θα αξιολογήσει την βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους. Συνακόλουθα όπως ανέφερε είναι «ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν εξέτασε σήμερα το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και μετά το Μάρτιο του 2017. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το Δεκέμβριο προκειμένου να υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όμως όπως άφησε να διαφανεί η ΕΚΤ προκρίνει τη λύση της σταδιακής μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων αντί της «απότομης διακοπής του».

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι μάλλον απίθανο το πρόγραμμα να σταματήσει απότομα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκριθεί μία σταδιακή μείωση του ποσού των ομολόγων από το επίπεδο των 80 δισ. ευρώ το μήνα που απορροφά σήμερα από την αγορά η ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ