ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοστολόγηση νοσηλειών ανάλογα με τις παθήσεις θέλουν οι θεσμοί

Κοστολόγηση νοσηλειών ανάλογα με τις παθήσεις θέλουν οι θεσμοί

Οι νοσοκομειακές δαπάνες, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ, η διαχείριση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων και το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων τη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στις 3 το απόγευμα.

Για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων οι αρχές έχουν αναλάβει έως το Δεκέμβριο του 2016 να ετοιμάσουν σχέδιο για να εφαρμόσουν το σύστημα DRG (diagnosis-related group), ήτοι ένα σύστημα κοστολόγησης των νοσηλειών ανάλογα με τις παθήσεις. Είναι ενδεικτικό πως εάν ο ασθενής παρουσιάσει κάποια επιπλοκή και χρειαστεί περισσότερες μέρες νοσηλείας αυτά τα έξοδα με το σύστημα DRG δεν θα δικαιολογούνται!

Μεταξύ άλλων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευθεί έως τον Δεκέμβριο του 2016 να ολοκληρώσει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπεμπτικών στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, με προτεραιότητα σε αυτά της διάγνωσης και της επιλεκτικής χειρουργικής επέμβασης με βάση την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το ηλεκτρονικό μητρώο. Με βάση μάλιστα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα σύστημα παρακολούθησης του χρόνου αναμονής των ασθενών ανά θεραπεία, με στόχο την μείωσή τους στην πάροδο του χρόνου.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών να αντικαταστήσει το εισιτήριο των 5 ευρώ για τις νοσοκομειακές επισκέψεις με αντίστοιχα μέτρα σε επίπεδο διαχείρισης της ζήτησης, αλλά και να λάβει τα αναγκαία δομικά μέτρα έως το Δεκέμβριο του 2016 ώστε να εξασφαλίσει ότι το υπολογισμένο κενό μεταξύ των εξόδων για το 2017 και των ορίων επανάκτησης θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει υποχρεωτική μείωση των ελλειμμάτων των νοσοκομείων κατά 30% ανεξαρτήτως αναγκών.

Ακόμη, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κάνει συγκεκριμένα βήματα έως τον Δεκέμβριο του 2016 ώστε να αυξήσει το ποσοστό των κεντρικών προμηθειών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο 60%, αλλά και να αυξήσει το μερίδιο των προμηθειών φαρμακευτικών προϊόντων ανά δραστική ουσία από τα νοσοκομεία στα 2/3 του συνόλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ