ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» στον ακατάσχετο λογαριασμό από τους δανειστές

«Μπλόκο» στον ακατάσχετο λογαριασμό από τους δανειστές
Eurokinissi

Δεν συναινούν στα νομοσχέδια για τον ακατάσχετο λογαριασμό των ελεύθερων επαγγελματιών και τον επαναπατρισμό αδήλωτων κεφαλαίων οι θεσμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά προτείνει από τον τζίρο που θα πραγματοποιεί μια επιχείρηση να αφαιρούνται όλες οι πάγιες υποχρεώσεις της εταιρείας (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, μισθοδοσία, πληρωμή δανείων κ.τ.λ.) και στο ποσό που μένει να υπολογίζεται βάσει ενός χαμηλού ποσοστού το ύψος της κατάσχεσης που μπορεί να γίνει για διάφορα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ενα σημαντικό ποσοστό του λογαριασμού όπου καταλήγουν οι εισπράξεις - τζίρος της επιχείρησης θα είναι ακατάσχετος και το υπόλοιπο θα κατευθύνεται για πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.

Τη νέα αυτή πρόταση θα επεξεργαστούν οι θεσμοί μόλις επιστρέψουν και πάλι στην Ελλάδα στις 14 Νοεμβρίου.

Οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου για τη χρήση πλαστικού χρήματος δεν θα έχουν σημαντικές διαφορές. Συγκεκριμένα, θα παρέχεται έκπτωση φόρου από 1.900 ως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αν συγκεντρώσουν μέσα στο 2017 αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% ως και το 30% του εισοδήματός τους.

Στην περίπτωση όμως που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος το ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε θα επιβάλλεται ποινή φόρου 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει συγκεντρώσει τελικά ο φορολογούμενος.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2017 και μετά.

Παράλληλα θα παρέχονται κίνητρα μέσω κληρώσεων αυτοκινήτων, ακινήτων κ.τ.λ. ώστε να χρησιμοποιούν οι πολίτες τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα, οι δανειστές επιμένουν σε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που το μόνο το οποίο θα καταφέρουν είναι να μην επιστρέψουν στις τράπεζες και να εμφανιστούν στις φορολογικές δηλώσεις ούτε 10 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η απαίτησή τους να υπολογιστεί το «μαύρο» χρήμα όχι βάσει του ποσού το οποίο θα δηλωθεί τη χρονιά που αποκτήθηκε αλλά σε παρούσα αξία βάσει του πληθωρισμού. Με αυτή τη διαδικασία υπάρχει περίπτωση κάποιος να πληρώσει φόρο ως και 90% επί των αδήλωτων εισοδημάτων, αφού το ύψος των αδήλωτων κεφαλαίων μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει ακόμη και το 130% του κεφαλαίου που δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία.

Αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία της προσπάθειας που γίνεται για την οικειοθελή εμφάνιση μαύρων εισοδημάτων, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, όταν είχαν εφαρμοστεί νόμοι χωρίς κανένα αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ