ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύγκρουση κυβέρνησης - συνδικάτων για τους μισθούς στην Ιρλανδία

Σύγκρουση κυβέρνησης - συνδικάτων για τους μισθούς στην Ιρλανδία

Προς σύγκρουση οδεύουν, όπως όλα δείχνουν, τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα της Ιρλανδίας με την κυβέρνηση στο Δουβλίνο, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις τώρα που η χώρα έχει αφήσει πίσω της το δυσκολότερο κομμάτι της κρίσης.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιρλανδίας, το SIPTU, έχει ήδη καλέσει την κυβέρνηση να συμφωνήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με το συνδικάτο, θα εξεταστούν κινητοποιήσεις. Το συνδικάτο αυτό έχει μεταξύ άλλων 60.000 μέλη που είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται ότι θα γίνουν συναντήσεις συνδικαλιστών για να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση.

Ειδικά στον δημόσιο τομέα, οι αποδοχές είχαν μειωθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Πέρσι το Δουβλίνο συμφώνησε με τα περισσότερα σωματεία των εργαζομένων να αποκατασταθούν εν μέρει οι αποδοχές έως το 2018. Ομως η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο έχει αυξήσει σημαντικά τις φωνές όσων ζητούν να αναστραφούν οι μειώσεις αυτές πολύ πιο γρήγορα.

Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησαν σε απεργία καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν αποφευχθεί την τελευταία στιγμή κινητοποιήσεις στην αστυνομία, όταν η κυβέρνηση υποσχέθηκε κάποιες αναπροσαρμογές στις αποδοχές. Εάν είχε γίνει απεργία στην αστυνομία, θα ήταν η πρώτη του είδους στην Ιστορία της χώρας, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ιρλανδία σήμερα είναι η οικονομία που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη. Ομως το Δουβλίνο έχει ξεκαθαρίσει στα σωματεία ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να αποκατασταθούν αμέσως οι αποδοχές όλων. Η Ιρλανδία αυτό το διάστημα προσπαθεί να αυξήσει τις δαπάνες και να μειώσει τον φόρο στα υψηλότερα εισοδήματα επειδή ανησυχεί μεταξύ άλλων για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη το Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ