ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πολυεθνικές εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα

Οι πολυεθνικές εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα

Οι ξένες εταιρείες εγκαταλείπουν η μια μετά την άλλη τη Βενεζουέλα καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα όπου ο πληθωρισμός καλπάζει και υπάρχουν συνεχείς ελλείψεις υλικών.

Για να φύγουν μάλιστα από τη χώρα, πολλές από τις ξένες αυτές εταιρείες πουλάνε τις δραστηριότητές τους στη μισή ή ακόμη και σε χαμηλότερη τιμή, σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters από το Καράκας. Οι πωλήσεις όσο όσο των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών αυτών αναμένεται μάλιστα ότι θα συνεχιστούν καθώς η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και ελλείψεις λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, η δημοτικότητα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο έχει υποχωρήσει για πρώτη φορά κάτω από το 20%. Εάν βέβαια η κατάσταση στη χώρα βελτιωθεί, όσοι αγοράζουν σήμερα τις ξένες αυτές εταιρείες μπορούν να βγάλουν τεράστια κέρδη.

Τουλάχιστον έξι εταιρείες, η General Mills που δραστηριοποιείται στην αγορά τροφίμων και η πετρελαιοπαραγωγός Harvest Natural Resources, πούλησαν τις δραστηριότητές τους στη μισή εκτιμώμενη αξία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Dana πούλησε πέρυσι τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα σε τοπική εταιρεία χωρίς να λάβει ρευστό. Δύο ακόμη, η εταιρεία χημικών Clorox και η εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Kimberly Clark, επέλεξαν να εγκαταλείψουν εντελώς τις δραστηριότητές τους στη χώρα.

Η τοπική εταιρεία Corimon φέρεται να αγόρασε τον Μάιο τις δραστηριότητες της Bridgestone με στόχο να συνεχίσει την παραγωγή ελαστικών με την εμπορική ονομασία Firestone, αναφέρει ακόμη το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το Reuters λέει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Για την οικονομική κατάρρευση της χώρας ο Νικολάς Μαδούρο από την πλευρά του έχει στο παρελθόν κάνει λόγο για «οικονομικό πόλεμο», που κάνουν ενάντια στη χώρα αμερικανικές οικονομικές ελίτ και η Ουάσιγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ