ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο Washington Group πριν το Eurogroup

Κρίσιμο Washington Group πριν το Eurogroup

Κρίσιμη συνάντηση για το θέμα της ρύθμισης του χρέους συγκαλείται την Παρασκευή, στο πλαίσιο του λεγόμενου Washington Group, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και εκπροσώπων των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΔΝΤ αναμένεται να έρθει η Κριστίν Λαγκάρντ, την Κομισιόν προβλέπεται να εκπροσωπήσει ο Πιερ Μοσκοβισί, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Μπενουά Κερέ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η συζήτηση γίνεται για να προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου έχει προγραμματιστεί να έρθουν προς έγκριση τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το ΔΝΤ επιμένει οι παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση να είναι ποιοτικές και να διασφαλίζουν πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα είναι χαμηλές για την περίοδο έως το 2030.

Οι νεότερες δε πληροφορίες αναφέρουν πως η έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ για την Ελλάδα που θα δοθεί στα μέσα Δεκεμβρίου στη δημοσιότητα δεν θα έχει διαφορετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) σε σχέση με αυτή που δημοσιοποίησε το Ταμείο τον προηγούμενο Μάιο.

Στην ανάλυση αυτή το ΔΝΤ ζητούσε μια ουσιαστική αναδιαμόρφωση (reprofiling) των όρων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα προκειμένου να μειωθούν οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες κατά 20% περίπου του ΑΕΠ μέχρι το 2040 και κατά επιπλέον 20% το 2060, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι και να διατηρηθεί το χρέος σε καθοδική πορεία.

Η προτεινόμενη από το ΔΝΤ αναδιάρθρωση του χρέους θα δημιουργούσε εξοικονόμηση της τάξης του 50% σε όρους παρούσας αξίας του ΑΕΠ έως την περίοδο του 2060. Το 18-24% του ΑΕΠ (31-42 δισ. ευρώ) θα οφείλεται στον καθορισμό των σταθερών επιτοκίων ενώ το υπόλοιπο θα οφείλεται στην αναβολή των πληρωμών και στις επεκτάσεις των λήξεων.

Προς το παρόν, στα παραπάνω αντιδρά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θέλει να αποφύγει μια συζήτηση για σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενόψει των εκλογών στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017. Παραδόξως ο ίδιος όμως είναι ταυτόχρονα αυτός που θέλει οπωσδήποτε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ