ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγωμένος και το 2017 ο φόρος υπεραξίας ακινήτων

Παγωμένος και το 2017 ο φόρος υπεραξίας ακινήτων

Σύγχυση προκλήθηκε στο ζήτημα του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, λόγω της πρωτοβουλίας του υπουργείου Οικονομικών να εγγράψει στον Προϋπολογισμό 2017 έσοδο 24 εκατ. ευρώ από την εν λόγω πηγή.

Το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους πως ο φόρος υπεραξίας δεν θα εφαρμοζόταν ούτε το 2017 και πως είχε διασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών για αυτό.

Να σημειωθεί πως ο φόρος που υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της υπεραξίας που προκύπτει μεταξύ της διαφοράς τιμής αγοράς και τιμής πώλησης ενός ακινήτου, είχε θεσπιστεί με το Ν. 4172/2013, αλλά λόγω πληθώρας τεχνικών δυσκολιών δεν εφαρμόσθηκε και ανεστάλη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Αν και η διαβεβαίωση που είχε δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήταν πως θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή ρύθμιση με την οποία θα αναστέλλεται για ένα ακόμα χρόνο η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Αντί όμως της αναστολής,ήλθε στη Βουλή η εισηγητική του Προϋπολογισμού 2017 που προβλέπει εισπράξεις 24 εκατ. ευρώ από το φόρο.

Στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν πως η εγγραφή του ποσού αυτού στον κωδικό του Προϋπολογισμού έγινε υποχρεωτικά, καθώς δεν έχει ψηφισθεί η διάταξη αναστολής του φόρου. Καθησύχαζαν δε πως αυτό θα συμβεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και πως καμία μεταβίβαση μέσα στο 2017 δεν θα επιβαρυνθεί με φόρο υπεραξίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ