ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Χαρίτσης: Yπογράφεται η συμφωνία για το νέο Ταμείο Συμμετοχών

Α. Χαρίτσης: Yπογράφεται η συμφωνία για το νέο Ταμείο Συμμετοχών
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη «στοχευόμενη εργασία» και την προώθηση πολιτικών που «περιμένει ο κόσμος από την Αριστερά» όρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ως τα θεμέλια της κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Σε συνέντευξή του στη εφημερίδα «Βραδυνή» τόνισε χαρακτηριστικά: «Εκείνο που έχουμε να κάνουμε, προκειμένου να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, είναι αφενός να δουλέψουμε στοχευμένα ώστε η σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών να έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων, και αφετέρου να προωθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις τομές που περιμένει ο κόσμος από την Αριστερά, σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως ότι το υλοποιούμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής «είναι, όπως είχαμε εξαρχής επιλέξει, εμπροσθοβαρές» και ότι η «κοινωνία πολύ καλά κάνει να αντιδρά, να μας κρίνει με αυστηρά κριτήρια, να έχει απαιτήσεις από αυτήν την κυβέρνηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για την νέα πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα σε αντίθεση με την «σκληρά νεοφιλελεύθερη και κοινωνικά αντιδραστική Δεξιά», που σήμερα εκφράζεται από την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Μια πορεία που θα περιλαμβάνει ένα νέο πρότυπο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Σε αυτή τη βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στους πολίτες έξω από τα στενά όρια της Αριστεράς», είπε.

Ακόμη ο κ Χαρίτσης υπογράμμισε πως οι γνώσεις και οι δεξιότητες των εργαζομένων, στην αξιοποίηση των νέων επιστημόνων, στην επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία, αντί για την υποτίμηση της εργασίας και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, θα αποτελέσουν τη βάση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) για τη χρηματοδότηση της πλατφόρμας του νέου Ταμείου Συμμετοχών (FundofFunds).

«Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και της αγροδιατροφής, θα μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση από την πλατφόρμα, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση. Συνολικά, από τα τρία νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου (Ταμείο Συμμετοχών, νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»), θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία 1 δισ. ευρώ από δημόσιους πόρους, συν άλλο 1 δισ. ευρώ από τη μόχλευση που θα επιτευχθεί», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ