ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδεύει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Οδεύει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Κλείδωσαν με συγκατάθεση των θεσμών οι διατάξεις για την επέκταση χρήσης του λεγόμενου πλαστικού χρήματος. Πληροφορίες θέλουν οι διατάξεις να περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο Παρασκευή στη Βουλή. Κοινοβουλευτικές πηγές σημειώνουν ότι η ψήφιση του θα γίνει μετά το τετραήμερο 6 - 10 Δεκεμβρίου οπότε και ψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 στη Βουλή.

Στόχος του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα είναι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, κυρίως μέσω της καταγραφής συναλλαγών και εισοδημάτων επιχειρήσεων και επαγγελματιών στο τραπεζικό σύστημα.

Το ανώτατο ποσοστό δαπάνης με πλαστικό χρήμα προκειμένου να δοθεί το αφορολόγητο όριο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους περιορίζεται από το 30% στο 20% με κλιμάκωση. Κάποιος που έχει εισόδημα έως 10.000 θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, εφόσον έχει εισόδημα έως 30.000 το 15% και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το 20%.

Οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών.Οι δε δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες θα αναγνωρίζονται από την εφορία για την οικοδόμηση του αφορολόγητου μόνο έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος και εφόσον ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που δεν θα δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές θα αναρτούν ειδική πινακίδα που θα είναι εμφανής στην είσοδο του καταστήματος, εάν δεν το κάνουν θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Τέλος, θα προβλέπεται η καθιέρωση ηλεκτρονικής λοταρίας αποδείξεων που θα δίνει κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ