ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαθραίο 1 στα 5 τσιγάρα

Λαθραίο 1 στα 5 τσιγάρα

Το 21% των τσιγάρων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι σήμερα λαθραία, όταν το 2009 το σχετικό ποσοστό ήταν μόλις στο 3%. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης σε ειδική εκδήλωση στο τρίτο Τελωνείο Πειραιά, όπου η καπνοβιομηχανία δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο ένα υπερσύγχρονο αυτοκινούμενο μηχάνημα «Χray» που θα μπορεί να ελέγχει 80 κοντέινερ την ώρα.

Ο κ. Χαρπαντίδης τόνισε ότι η Παπαστράτος είναι σύμμαχος του κράτους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και πως η δωρεά του μηχανήματος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό. Όπως είπε, η Παπαστράτος από το 2012 έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά το οποίο έχει αυξηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016 στο 21% της αγοράς από 3% που ήταν το 2009 με μεγάλες απώλειες στα φορολογικά έσοδα.

Μιλώντας στην εκδήλωση η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου χαρακτήρισε την εταιρεία Παπαστράτος πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και ανέφερε πως στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αγοραστούν το επόμενο διάστημα άλλα 4 οχήματα «Χray» για να φτάσουν συνολικά στα 12 οχήματα σε επόμενη φάση.

«Έχουμε την πολιτική βούληση στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου η οποία δεν υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών προσθέτοντας πως τα φορολογικά έσοδα τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται σε ποσοστό 5-10 μονάδες κάτω από το επίπεδο της Ευρώπης, κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα στα αλκοολούχα ποτά και στα καπνικά.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή που θα έχει το μηχάνημα αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την ενίσχυση των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου σε όλα τα τελωνεία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ