ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους 1.754 ανέρχονται οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης

Στους 1.754 ανέρχονται οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης

Στους 1.754 ανέρχονται οι φορείς που περιλαμβάνονται σήμερα στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ( ΕΛΣΤΑΤ), το οποίο με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο απασχολεί διαρκώς τα τελευταία 7 χρόνια τη Δικαιοσύνη.

Είναι ενδεικτικό πως η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για παραποίηση των στοιχείων με τα οποία η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο, αφορούσε μεταξύ άλλων και την υπαγωγή νομικών προσώπων που δεν θεωρούνταν φορείς του Δημοσίου, στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κάτι που θεωρήθηκε πως «φούσκωσε» το έλλειμμα.

Μάλιστα, εντός της εβδομάδος εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετική υπόθεση φορέα που από τη σύσταση του έως το 2010 δεν υπαγόταν στο Δημόσιο και ο οποίος μέσα σε ένα φεγγάρι βρέθηκε στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης με την αιτιολογία πως ασκεί κατά παραχώρηση δημόσια εξουσία.

Αλλά και η ταχύτητα με την οποία ενημερώνεται το Μητρώο είναι ένα ζήτημα, καθώς η υπαγωγή ή διαγραφή – βάσει δικαστικής απόφασης- φορέων στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ πολλές φορείς καθυστερεί. Ενδεικτικώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποίησε σήμερα το αναθεωρημένο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης με ενημέρωση έως το Σεπτέμβριο 2016.

Ωστόσο, από αυτό απουσιάζει τόσο η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών Περιουσίας, ήτοι το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποίησεων όσο και η θυγατρικής της Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΔΗΣ), οι οποίες έχουν συσταθεί ήδη από τον προηγούμενο Μάιο.

Να σημειωθεί πως η κατάρτιση και τακτική επικαιροποίηση του στατιστικού Μητρώου των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ορθή οριοθέτηση του θεσμικού τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζεται από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών – ESA 2010.

Το Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης περιλαμβάνει τους φορείς εκείνους οι οποίοι με βάση τα κριτήρια του Κανονισμού της Ε.Ε. χαρακτηρίζονται ως φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Η δε κατάρτιση και επικαιροποίηση του Μητρώου των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης είναι μια συνεχιζόμενη εργασία, έτσι ώστε το Μητρώο να είναι πάντα επικαιροποιημένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ