ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτιμούν το ενοίκιο οι νέοι Ισπανοί

Προτιμούν το ενοίκιο οι νέοι Ισπανοί

Μέχρι πρόσφατα οι Ισπανοί είχαν το ίδιο όνειρο με τους Έλληνες και άλλους λαούς της Νότιας Ευρώπης. Να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Ομως μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων στο ξέσπασμα της κρίσης, όλο και περισσότεροι Ισπανοί και ιδιαίτερα νέοι γυρίζουν την πλάτη στο όνειρο που είχαν οι γονείς τους για ιδιόκτητη κατοικία.

Βασικές αιτίες για τη μεταστροφή αυτή είναι το γεγονός ότι οι νέοι είδαν πολλούς ανθρώπους να χάνουν τα σπίτια τους λόγω της κρίσης, παρατηρούν τις τιμές να υποχωρούν συνεχώς, αλλά παράλληλα έχουν χάσει κάθε πρόσβαση σε πιστώσεις από τράπεζες λόγω της κατάστασης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της υψηλής ανεργίας και των χαμηλών μισθών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, το ποσοστό των κατοικιών που προσφέρονται για ενοικίαση στις μεγάλες πόλεις της Ισπανίας – επί του συνόλου των κατοικιών που προσφέρονται για ενοικίαση ή πώληση – έχει αυξηθεί στο 25% από μόλις 9% που ήταν το 2000, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης κατοικιών Idealista, την οποία επικαλείται το Bloomberg. Πλέον, το 22% των Ισπανών νοικιάζει σπίτι, από 19% που ήταν το ποσοστό το 2007, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ